Magazin > Lepota & telo
249 ogledov

Težave med pristajanjem je mogoče odpraviti

glavobol Profimedias
Veliko ljudi med pristajanjem letala čuti bolečine v čelu in okoli oči. Kriv je pritisk.

Pri nekaterih ljudeh se med pristajanjem letala v predelu čela in okrog oči pojavi bolečina, ki nastane zaradi spremembe zračnega pritiska v obnosnih votlinah (sinusih) oziroma zaradi razlike v pritiskih v sinusih in v okolici.

Ker se zračni pritiski zaradi slabega prezračevanja sinusov ne izenačijo sproti, se v sinusih razvije podtlak, kar razdraži sluznico v sinusih, pride lahko celo do manjših krvavitev zaradi popokanih kapilar, razlaga Imre Boršoš, otorinolaringolog in rinokirurg.

Tisti, ki imajo hujše težave in veliko potujejo z letalom, se lahko odločijo za operativni poseg, s katerim razširijo povezavo - odprtino med nosno votlino in prizadetimi sinusi. Potek takšnega posega je odvisen od prizadetega sinusa in tudi od tega, ali obstaja še kakšna težava, na primer zvit nosni pretin, nosni polipi ... "Sam poseg na omenjenih odprtinah sinusov pa se ponavadi opravi  v lokalni anesteziji. Hospitalizacija traja dan ali dva,“ še dodaja Boršoš.

Če je za zadebeljeno sluznico kriv prehlad, pa si lahko pomagamo s pršili za nos, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.