Slovenija
88 ogledov

Imate tudi vi zaradi telefona večji palec?

Pametni telefon Profimedias
Zaradi načina uporabe pametnih telefonov se uporabnikom spreminja telo - med drugim se jim veča palec na roki.

Deformacije zaradi množične uporabe telefonov so postale očitne. To dokazuje tudi raziskava iz Velike Britanije, saj se povečuje število ljudi, ki jih zaradi pritiskanja in drsanja po na dotik občutljivem zaslonu mobilnikov raste palec na roki. 

Palec je tako na dominantni roki v povprečju zrasel kar za petnajst odstotkov, še posebej dovzetni za spremembo pa so mladi med 18 in 34 letom. Deformacijo je razvilo že slabih 15 odstotkov ljudi. 

Poleg večjega palca številni poročajo tudi o spremembi na mezincu, na katerem se je razvila zatrdllino zaradi načina, kako držijo prevsem večje mobilnike.

Terapevtka za roke Nicola Goldsmith je po poročanju Daily Maila pojasnila, da je večji palec posledica rsanja oziroma upravljanja z njim med funkcijami telefona. Mišice, ki upravljajo s palcem, so namreč po njenih besedah zelo kompleksne in se nahajajo tako na samem začetku palca kot tudi na podlahti. "Povečana uporaba palca zato lahko okrepi mičično maso, to pa pomeni tudi povečanje palca." Kot še ugotavlja, so večji palci in zatrdline predvsem pri maldih generacijah postali že nekaj povsem "normalnega". 

Kljub temu ni preveč panična, saj gre po njenih besedah tehnologija vse bolj v smer, ko bomo z našimi pametnimi napravami v veliki meri komunicirali s pomočjo glasu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar krojac
    krojac 12:53 20.junij 2016.

    Ja, je že kar precej velik.Zelo prav pride v določenih ternutkih.

  • kapibara 10:39 20.junij 2016.

    Zaradi omenjenega razloga, sem opazil, da se mi konstantno veča sredinec- ene in druge roke..

  • Papaja Popi 20:01 19.junij 2016.

    Ta ti je dobra +