Slovenija
61 ogledov

Erjavec: Kaj imam jaz s tem, da je Abraham odstopil?

Karel Erjavec Saša Despot
Po današnjem sestanku na zunanjem ministrstvu je minister Karl Erjavec povedal, da bo vlada odločitev glede imenovanja novega arbitra predvidoma sprejela v četrtek. Zanika pa odgovornost za odstop arbitra Ronnya Abrahama. Kosorjeva: Nove grožnje so uboge.

Zunanji minister Karel Erjavec na vprašanje, ali misli, da bi bi moral prevzeti odgovornost za odstop arbitra Ronnyja Abrahama, ki je odstopil le po tednu dni, odgovarja: "Kaj imam jaz s tem, da je odstopil. Jaz vam lahko zagotovim, da ga nisem prepričeval, da naj odstopi!" Erjavec tudi sicer ni želel odgovarjati, na vprašanja povezana z odstopom Abrahama. 

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Obenem zanika, da bi se po odstopu arbitra potuhnil. "Ni res, da sem se zavil v molk, ampak smo s kabinetom predsednika vlade dogovorjeni, da le oni komentirajo zadeve z arbitražo. Glede na pritiske, pa sem se odločil, da po današnjem sestanku podam izjavo in odgovorim na vprašanja."

Novi arbiter v četrtek

Kot so navedli v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja in je potrdil tudi minister Erjavca bo vlada novega arbitra predvidoma imenovala v četrtek, pred tem pa bo tudi sestanek s predsedniki parlamentarnih strank. Zunanji minister od tem dopušča vse možnosti pri imenovanju arbitra, torej izbiro domačega ali tujega strokovnjaka, pa tudi, da dopustimo, da v 15 dneh imenujemo nikogar in slovenskega predstavnika nato izbere arbitražno sodišče v Haagu. 

Slovenija bo navkljub odstopu Hrvaške od arbitraže nadaljevala s postopkom. "Takšen enostranski odstop ni mogoč, zato bo Slovenija nadaljevala postopek pri arbitražnem sodišču. Zelo smo zadovoljni, da ima takšno stališče tudi Evropska komisija," poudarja zunanji minister, ki tudi ne pričakuje, da bo Hrvaška do 14. avgusta, ko poteče 15-dnevni rok od odstopa hrvaškega arbitra Budimirja Vukasa, imenovala novega arbitra.

Poziv k državniški drži

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat, ki se je udeležil sestanka na zunanjem ministrstvu, pa je je navedel, da zadovoljen s sestankom, kot predsednik odbora pa je izpostavil, da še vedno vztrajajo, da naj se arbitražni postopek spelje do konca. Horvat je pozval predvsem k državniški drži slovenske politike.

Kosorjeva: "Žalostno in ubogo"

Na tiskovno konferenco Erjavca se je popoldan odzvala nekdanja hrvaška premierka in sopodpisnica arbitražnega sporazuma Jadranka Kosor. "Erjavec je najavil novega arbitražnega sodišča. Potem, ko se jim je zahvalil ugledni Abraham, vse skupaj zveni že žalostno. Nove grožnje Hrvaški pa ubogo."

Grims: Komaj verjetno, da je res

Medtem pa je predstavnik SDS in predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Branko Grims izrazil mnenje, da morda pogovor med nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik "ni bil naključje". 

Prisluhi so bili po njegovih besedah "zabeleženi na način, za katerega človek komaj verjame, da je res". "Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega," je dejal Grims in še omenil, da je bil Sekolec nekdanji sodelavec Udbe..

Karel Erjavec, Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 11
  • Tupamaros 08:47 08.avgust 2015.

    Erjavec kot "NAŠ" ni odgovoren za svoja dejanja.

  • valerijakregar 23:13 07.avgust 2015.

    korl, vsa slovenija te ma poln kufr !delaš se norca iz poštenih slovencev !ODSTOPI ! ZA VEDNO !!!!!!!!!!!!!!toliko svinjarij kot se je razlilo iz tvojega mzz nam obrača želodce !

  • valerijakregar 23:13 07.avgust 2015.

    korl, vsa slovenija te ma poln kufr !delaš se norca iz poštenih slovencev !ODSTOPI ! ZA VEDNO !!!!!!!!!!!!!!toliko svinjarij kot se je razlilo iz tvojega mzz nam obrača želodce !