Slovenija
206 ogledov

Titova ne bo več, bo Bajukova ali Slakova?

Kumrovec Tito dan mladosti Žurnal24 main
Ustavno sodišče je soglasno odločilo, da je poimenovanje ceste po Josipu Brozu Titu v nasprotju z ustavo.

"V NSi smo zadovoljni z odločitvijo, ker je to odločitev za več resnice. Tito je bil zločinec in to je tudi priznal državni organ," je danes na tiskovni konferenci povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

V NSi pozivajo vse druge občine in mestne svetnike k razmisleku, da naj spremenijo imena ulic, trgov in cest, ki se še imenujejo po Titu. Pozivajo tudi k umiku spomenikov nekdanjega maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita v muzeje.

Podobno kot za Tita bi moralo po mnenju predsednika MSi Jerneja Vrtovca veljati tudi za Borisa Kidriča, Edvarda Kardelja in Franca Rozmana Staneta. V NSi so dodali, da bi predlagali, da se cesta poimenuje po nedavno umrlem nekdanjem slovenskem premierju Andreju Bajuku.

Iz mestnega odbora SDS pa so sporočili, da se ulica poimenuje po velikem Slovencu Lojzetu Slaku. "Še posebej pozdravljamo dejstvo, da je to odločitev ustavno sodišče sprejelo soglasno in tako v največji možni meri zavarovalo človekovo dostojanstvo kot najvišjo etično vrednoto slovenske države in demokracije," so sporočili iz SDS.

 

MOL bo odločitev spoštovala

Iz Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili: "Odločitev sodišča spoštujemo in jo bomo dosledno upoštevali."

"Vodstvo MOL je kljub temu ponosno, da je žal že pokojni mestni svetnik in predsednik Komisije za poimenovanje naselij in ulic Peter Božič predlagal preimenovanje ene od ljubljanskih vpadnic – Titove ceste. Potem ko smo predlog dodatno preverili v javnomnenjski raziskavi – podprlo ga je 60 odstotkov vprašanih Ljubljančank in Ljubljančanov , je končno odločitev 25. 5. 2009 sprejel Mestni svet MOL," so še zapisali pri MOL in še enkrat poudarili, da bodo odločitev dosledno spoštovali.

Poimenovanje ulice neustavno

Kot v obrazložitvi poudarja ustavno sodišče, je simbolna razsežnost Titove ceste neločljivo povezana s simbolnim pomenom imena Josipa Broza Tita, jugoslovanskega maršala in kasnejšega dosmrtnega predsednika SFRJ.

Pobudo za oceno ustavnosti je na sodišče vložil Jernej Vrtovec. Ustavno sodišče še poudarja, da je ustavno sodišče varuh ustave in s tem varuh vrednot, na katerih temelji.

Njegova naloga je, da "upoštevajoč veljavni ustavni red ugotovi ustavnopravno pomembne okoliščine in na njihovi podlagi odloči o ustavnosti izpodbijanega predpisa".

"Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti v desetletju neposredno po drugi svetovni vojni."

Odločitev ljubljanskega mestnega sveta, da cesto poimenuje po nekdanjem jugoslovanskem voditelju, je zato po mnenju sodišča podvržena vsebinskim omejitvam, ki izhajajo iz ustave, še posebej, če gre za varstvo temeljnih vrednot ustavnega reda, med katerimi osrednje mesto pripada človekovemu dostojanstvu. Ker je 2. člen odloka v neskladju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ga je ustavno sodišče odpravilo.

Komentarjev 37
  • rogg 21:36 05.oktober 2011.

    vidim, pamet...

  • jst 20:33 05.oktober 2011.

    kaj ko bi najprej ceste zgradili take da se jim lahko reče ceste pol pa bi jih šli poimenovati.

  • Matej Kovic 19:21 05.oktober 2011.

    stoji ljubljanski BTC , 900 hektarov gozdov, vendar Tita vseeno spoštujem, trudil se ja za malega človega. Vsi »strokovnjaki«, ki danes tako vehamentno govorijo proti njemu, so se šolali (brezplačno) na univerzah Titove Jugoslavija. Če Tita ne bi bilo, bi ...prikaži več še danes pobirali krompir na beraških kmetijah svojih staršev ali pra-staršev.