Slovenija
100 ogledov

Imeli niso niti za bencin

Slavko Gotić Saša Despot
Prevoznik. Delodajalec, ki dolguje tisoče evrov za plače, trdi, da posluje pošteno.

Prve težave so se začele že lani; včasih sem dobil nakazan le del plače, po navadi samo osnovo, ne pa tudi malice, prevoza ali dnevnic. Vozniki, ki so tovor peljali v tujino, so včasih ostali brez denarja za bencin, ker je bilo obljubljeno, da ga bo nakazal na kartico, pa je zamujal. Ves čas je obljubljal, da nam bo dolgove poplačal, ko nismo več sedli v tovornjak, pa je začel najemati druge prevoznike,” o svojem nadrejenem Francu Šegi pripoveduje Slavko Gotić, zdaj že nekdanji zaposleni v podjetju Pipan transport.

Bencin na kredo

Poleg Gotića so se nam oglasili še štirje zaposleni, ki so njegovo zgodbo ponovili: Šega, ki je prokurist podjetja Pipan transport, jim dolguje po nekaj tisočakov in prepričani so, da jim ni plačeval socialnih prispevkov.

“Ko je šel voznik na pot v tujino, je imel na primer Shellovo kartico za podjetja. V tujini je napolnil rezervoar in se z deloma polnim vrnil. Bencin smo nato pretočili v drug tovornjak, račun pa Shellu zagotovo ni bil plačan. Potem smo operirali tudi z gotovino, ki nam jo je šef prinesel zjutraj pred odhodom, včasih pa je obljubil, da bo denar pravočasno nakazal na kartico voznika,” pojasnjujejo vozniki.

Pipan transport sicer obstaja od avgusta lani, pred tem pa so bili vozniki zaposleni pri podjetju Pipan prevozi. To podjetje je Šega aprila 2009 kupil od Jožeta Pipana. “Dolžan mi je celotno kupnino. Od mene je kupil podjetje, ki je poslovalo pozitivno in imelo poravnane vse obveznosti. Ko je odprl novo podjetje Pipan transport, sem nasprotoval takemu poimenovanju,” pravi Pipan.

“Vse to so laži”

“Klicali so vas samo tisti, ki bi radi brez dela kaj zaslužili, pa samo povzročajo škodo,” pa se je odzval Šega. Prepričan je, da so v podjetju, včasih sicer z zamudo, izplačevali bistveno boljše plače kot kjerkoli drugod.

Krivdo za zamude pripisuje dolgim plačilnim rokom, ki jih imajo naročniki. Obljubil je, da nam bo poslal tudi dokazila, iz katerih bo razvidno, da govori resnico, navedbe zaposlenih pa je označil za laži.

Stojan Glavač. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
MINI INTERVJU: Stojan Glavač, Davčna uprava RS

Kako lahko delavci preverjajo, ali jim delodajalec plačuje prispevke?
Trenutno storitev v sistemu eDavki ne deluje. Se pa lahko vedno obrnejo na davčni urad in to preverijo z obrazcem.

Kateri so znaki, ki dajejo slutiti, da delodajalec ne plačuje prispevkov?
Če delavec dobi plačo na roke in ne dobi plačilnega lista, zvonijo vsi zvonci, da je nekaj narobe. Enako, če je delodajalec zaposlen pri enem delodajalcu, denar pa dobi od drugega.

Kaj naj delavci v takih primerih naredijo?
Takoj naj na Durs podajo prijavo, lahko tudi anonimno na telefonsko številko 080 3060 ali na elektronski naslov prijave.durs@gov.si. Tako bo Durs lahko hitreje šel v postopek izvržbe in je večja verjetnost izterjave.

Kaj pa če podjetje na računu nima denarja?
Izvržba ni vedno izvedljiva, če podjetje finančno tako slabo stoji, da mu Durs nima česa vzeti. Sicer izvržba poteka v dveh korakih: Durs najprej izvede izvržbo na denarna sredstva, in če teh ni, sledi izvržba na premičnine. Če tudi ta ni uspešna, se izvede izvržba na nepremičnino.

A to (ne)premičnino je treba prodati. Če jo samo zarubiš, delavec od tega nima nič. Zarubljenega tovornjaka mu namreč ne moreš nakazati na konto prispevkov, temveč je treba ta tovornjak prodati na dražbi.

Komentarjev 2
  • privat 19:28 26.november 2011.

    kaka debilnost slovenske miselnosti??' Kako je lahko pošten če nakazuje voznikom tovornih vozil minimalno plačo(čistilke ,invalidi)???Voznik dela 10 do 15 ur na dan krat 22dni kar pomeni minimalna plača po deset ur znaša 1200 € brez dodatkov...neto!!ne pa 570 € ...prikaži več neto debili novinarski!"

  • 1111 09:14 26.november 2011.

    ...če ni druge, zažgat kamione...pa Francelna dobro namlatit...edino tako bodo razumeli...