Zdravje > Aktualno
50 ogledov

Pomanjkanje dokaže tudi krvni test

Sončna jesen Shutterstock
Sončen vikend izkoristite za okrepitev imunskega sistema. Z lovljenjem sončnih žarkov boste manj obolevali za gripo. Sonce nas dokazano ščiti tudi pred pljučnico.

Zaradi modernega načina življenja in vse večje osaveščenosti o škodljivosti sončnih žarkov, ljudem v zahodni civilizacije vse pogosteje primanjkuje potrebnega vitamina D. Pretirano sončenje je res škodljivo in je dokazano tudi rakotvorno. Razumno izpostavljanje soncu pa je za naše telo priporočljivo oziroma skoraj nujno. Zato dobro izkoristite sončen vikend, ki je pred nami. Po podatkih Agencije RS za okolje se bo že v ponedeljek začela oblačnost, morda bo že padla kakšna kaplja. 

Ščiti nas pred boleznimi

Znanstveniki z raznimi študijami vedno znova dokazujejo, da je vitamin D zelo pomemben. S povečanjem ravni vitamina D v krvi okrepimo kosti in zmanjšamo število kostnih zlomov. Poleg tega višje ravni vitamina D v krvi zmanjšajo tveganje za razvoj rakavih obolenj, mnogim rakavim bolnikom pa poveča možnosti za ozdravitev. Pomanjkanje vitamina D lahko pri otrocih privede do rahitisa, pri odraslih do osteomalacije.

Danski znanstveniki so odkrili, da je aktivacija limfocitov T v popolnosti odvisna od vitamina D, saj bodo v nasprotnem primeru te zaspale in se ne bodo mogle odzvati na morebitna vnetja. Preprosto povedano, limfocit T mora imeti na voljo dovolj vitamina D, sicer se ne more aktivirati. Limfociti T sicer varujejo telo pred infekcijami oziroma so zelo pomembne celice našega imunskega sistema. Prav zato je vitamid D tako zalo pomemben za naš imunski sistem in za varovanje pred nalezljivimi boleznimi, tudi pred gripo ali celo pred razvojem pljučnice. Poleg tega vitamin D zmanjša resne astmatične napade in uravnava krvni tlak.

Pomanjkanje vitamina D med drugim privede do mišične oslabelosti, dovolj vitamina D pa naj bi varovalo tudi pred sladkorno boleznijo. Finski znanstveniki so pred kratkim objavili rezultate študije, kjer so več kot trideset let sledili ljudem, ki so jih še kot dojenčke dodatno podkrepili z vitaminom D. Rezultati so pokazali, da so imeli ti dojenčki za skoraj osemdeset odstotkov manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 1. 

Da ga bo dovolj

Pomanjkanje vitamina D lahko dokažemo s krvnim testom, ki ga opravi naš zdravnik. Pomanjkanju pa se lahko enostavno izognemo z lovom na sončne žarke. V toplejših mesecih s sončenjem ne pretiravajte, saj je zelo nevarno. Predvsem v mrzlih mesecih pa izkoristite vsak sončen dan za sprehod in gibanje pod soncem. Ni dovolj, da si zaloge vitamina D zagotovimo samo med poletjem. Sodeč po raziskavah, je teden dni izpostavljanja na poletnem soncu komaj dovolj za prihajajočo zimo.

Za zagotovitev zalog vitamina D čez celo leto, bo dovolj petnajstminutno izpostavljanje soncu trikrat na teden. Če se v zimskih mesecih več dni ne prikaže sonce, izkoristite vikende za izlete na bolj sončne lege. Vitamin D si lahko zagotovite tudi s prehrano ali s prehranskimi dopolnili. V prehrani ga najdemo v ribjem olju, sardinah, lososu, tuni, mleku in mlečnih izdelkih. 

Sledite novicam o zdravju in dvigu imunske odpornosti v naši rubriki o zdravju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.