Svet
36 ogledov

Incident med begunci, eden ubit

Begunci v Nemčiji EPA
Pakistanski begunec je ubit, dva sta poškodovana. Incident med begunci pri grško-makedonski meji. Pakistance je s hladnim orožjem napadla skupina Afganistancev.

Grška policija sporoča, da je do spopada med begunci prišlo pri mestu Idomeni; kaj je botrovalo incidentu, policisti še preiskujejo. Eden izmed lažje poškodovanih Pakistancev je povedal, da so jim napadalci ukradli 400 evrov in mobilni telefon in jih pri tem napadli z noži.

Blizu grško-makedonske meje sicer v mrazu vztraja okrog dva tisoč migrantov na poti v Srednjo Evropo, je poročal grški radio. Makedonija na svoje ozemlje spušča le begunce, ki se izjasnijo, da bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji. Da nad tem lahko izvaja nadzor, pa naprej spušča le manjše skupine ljudi.

Poleg tega lahko pot v Makedonijo nadaljujejo le prosilci azila iz Iraka, Sirije in Afganistana. Državljane drugih držav makedonske oblasti štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo. V zadnjih 24 urah naj bi sicer v Makedonijo vstopilo 2000 ljudi.

Medtem so čakajoči migranti, okoli 2000, noč preživeli v avtobusih in na bencinski črpalki kakih 20 kilometrov južno od mejnega prehoda Idomeni. Očividci so južno od tega prehoda dopoldne našteli 39 čakajočih avtobusov. V začasnem zatočišču na meji pa je po navedbah grške policije trenutno okoli 500 ljudi.

Nekateri ljudje naj bi skušali prek nenadzorovanih točk nadaljevati pot po balkanski poti, so za grški radio povedali predstavniki človekoljubnih organizacij, ki se prav tako sprašujejo, zakaj ni več beguncev nameščenih v zatočišču in morajo čakati na bencinski črpalki.

Na območju danes vladajo temperature okoli ledišča, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:15 26.januar 2016.

    Tud Slovenec se kak tak najde.

  • sprehajalec 17:05 25.januar 2016.

    Tole čaka tudi nas. Ko bo zmanjkalo denarja na sim kartici, bo zapel nož in bo prišel do sveže kartice, pa še telefona...

  • maresem2 16:43 25.januar 2016.

    Kar naprej... Angela vas čaka.