Šport
49 ogledov

Indijanci po 77 letih slavili doma

chicago blackhawks Profimedias
Hokejisti ekipe Chicago Blackhawks so prvaki severnoameriške lige NHL za sezono 2014/15. V velikem finalu so bili 4:2 v zmagah boljši od Tampe Bay Lightning, na zadnjem obračunu pred domačimi gledalci je bil rezultat 2:0.

Hokejisti iz vetrovnega mesta so ligo NHL osvojili v sezonah 1933/34, 1937/38, 1960/61, 2009/10, 2012/13 in v 2014/15. Chicago je prvič po 77 letih lovoriko osvojil na domačem ledu, leta 1938 je bil boljši od Toronta. Od tistega leta so imeli le eno priložnost, da pokal dvignejo doma, to je bilo leta 1971, ko pa je bil na koncu s 4:3 v zmagah boljši Montreal. Za slavje Chicaga sta poskrbela Duncan Keith z golom v 38. minuti in Patrick Kane v 55. minuti. "Tako dober je občutek, ko si del takšne skupine, ki je pripravljena storiti vse. Izjemno je. Uspelo nam je doma. Že osvojiti pokal je poseben občutek, da nam je uspelo pred našimi navijači, pa je res zabavno," je po tekmi dejal Keith, ki je bil izbran za najbolj koristnega igralca končnice lige NHL.

"Trenutno se občutki ne zdijo resnični. Neverjetno je. Počutim se kot v sanjah. Vsakič, ko ga osvojimo, je bolje in bolje. Občutek je izjemen," so bile prve besede kapetana Chicaga Jonathana Toewsa, branilec Brent Seabrook pa ga je dopolnil: "Zgleda, da smo vsako leto boljši. Srečni smo, da smo zmagali trikrat. Vsakič, ko nam to uspe, pa je občutek boljši."

Ko je Kane izkoristil odlično podajo Brada Richardsa in zadel drugič za domače moštvo, so gledalci v United Centru - zbralo se je jih je 22.424 - ponoreli in začeli vzklikati: "Želimo pokal! Želimo pokal!"

"Rekel bi, da imate dinastijo," je ob predaji Stanleyjevega pokala hokejistom Chicaga dejal komisar lige NHL Gary Bettman. Chicago je prva ekipa po Detroit Red Wings, ki je osvojila tri pokale v šestih letih. Blackhawks zdaj čakata parada in sprejem, nato pa sestavljanje in priprava ekipe na novo sezono.

"Rastemo, dozorevamo, želimo si več in več. To je bistvo. Zato igramo hokej, za skupino v slačilnici, za vse izjemne navijače v Chicagu. To združuje celo mesto. To je najboljši občutek," je še dodal Toews. S slavjem se je poslovil Kimmo Timonen, 40-letni finski branilec se namreč namerava upokojiti, zato je tudi med prvimi dvignil Stanleyjev pokal: "Hokej zapuščam kot prvak. Več si ne bi mogel želeti."

Liga NHL, finale, 6. tekma:

CHICAGO BLACKHAWKS : Tampa Bay Lightning 2:0 /4:2/

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.