Avto
130 ogledov

Informacije ne bodo več zastonj

Prometno dovoljenje Andrej Leban
Po predlogu novega Zakona o motornih vozilih, ki je od 22. septembra v javni in medresorski obravnavi, naj bi bilo za dostop do podatkov v evidencah registriranih vozil treba plačati.

Do sedaj je bilo mogoče prek javno dostopnih evidenc preveriti, ali prodajalci vozil zavajajo s podatki glede kilometrov, lastništva vozila in kdaj je bilo vozilo resnično pripeljano iz tujine. Predlog novega Zakona o motornih vozilih predvideva "uvedbo določitve nadomestil za posredovanje podatkov iz evidenc tako za Ministrstvo za infrastrukturo kot za Javno agencijo RS za varnost prometa, saj je bilo to do sedaj brezplačno, upravljavcem evidenc pa je predstavljalo velik strošek".

Že sedaj je sicer treba določena potrdila plačati, če stranka izkaže, da ima pravni interes zanje. Znesek, ki ga bo treba plačati za posredovanje omenjenih podatkov, bo določil pristojni minister. 

Ob padcu na tehničnem preskusne tablice 

Vlada za prihodnje leto pripravlja nov zakon o motornih vozilih, ki predvideva možnost izdaje preskusne registracije, če je na vozilu ob tehničnem pregledu ugotovljena kritična napaka. Kritična napaka je po pojasnilu Pravilnika o tehničnih pregledih, če je na tehničnem pregledu odkrita nepravilnost, zaradi katere bi bilo vozilo v prometu nevarno. Med takšne napake spadajo zelo slabo delujoče zavore, počena os, itd.

Vozilom s kritično napako se izda začasna prepoved za vožnjo, izdalo pa bi se jim dovoljenje za preskusno vožnjo in preskusno tablico za vožnjo po javnih cestah med krajem popravila vozila in strokovno organizacijo za tehnične preglede vozil. Prepoved velja za čas, dokler se kritična napaka ne odpravi in se to ne potrdi na ponovnem tehničnem pregledu vozila. Obenem bi se začasna prepoved udeležbe v cestnem prometu zabeležila v evidenci registriranih vozil. 

Starodobniki brez posebnih tablicah

Zakon iz leta 2011 je predvideval, da bodo z letom 2013 stopile v veljavo posebne tablice za starodobnike. Do tega ni prišlo, saj so z novelami zakona izvajanje omenjenega dela prestavljali v prihodnost. Predlog novega zakona pa to idejo v celoti ukinja. Kot so pojasnili, "se je to v obstoječem zakonu izkazalo kot vsebina, za katero so stroški uvedbe previsoki glede na učinek oziroma potrebe"

Vladni predlog Zakona o motornih vozilih je trenutno v javni obravnavi. Uveljavljen naj bi bil najkasneje do tretjega četrtletja 2017. Da bo zakon lahko v celoti deloval, bodo potrebne spremembe več pravilnikov in odredb s področij prometa. Ob tem pa na ministrstvu poudarjajo, da gre v tej fazi za predlog zakona, ki se bo pred sprejetjem še spreminjal in dopolnjeval. 

Rabili bodo več kot pol milijona evrov

Za izvajanje omenjenega zakona bo treba zagotoviti finančna sredstva. Na podlagi izračunov, ki so jih opravili, bodo potrebovali nekaj več kot 600.000 evrov. Načrt predvideva tudi novih osemnajst zaposlitev, od tega sedem na ministrstvu za infrastrukturo, štiri na javni agenciji RS za varnost prometa in sedem na Inšpektoratu RS za infrastrukturo. 

Komentarjev 9
  • francl12 23:51 05.november 2016.

    Evo, pa se je našel eden goljufivi prodajalec rabljenih avtomobilov, ki mi je dal minus!!! Njemu bo nov zakon pisan na kožo!!!

  • Ludvik Miholic 17:55 05.november 2016.

    kaj se sramujete drugi Svici vsaj ste jo izvolili leta 1990

  • primoz.g 17:30 05.november 2016.

    PARA vrti ĐE burgija NEĆEhttps://goo.gl/AF5QvL