Slovenija
49 ogledov

Inšpektorat bo uvedel preiskavo

Obvestilo UKC Maribor Žurnal24 main
UKC Maribor. Za naročanje bi morali napotnico in soglasje vreči v predal.

“V ta predal lahko oddate napotnice za preiskave ...” je paciente v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pričakal napis na vratih za preiskave EMG, EEG in ASG. V nadaljevanju paciente obveščajo, da je pri njih čakalna doba daljša od dopustne, zato morajo ob naročanju izpolniti obrazec, da soglašajo, da bodo čakali dlje, kot je dopustno.

Kršijo pravilnik

“Ugotavljamo, da UKC Maribor pri naročanju na te preiskave krši pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah,” pravijo na ministrstvu za zdravje (MZ). Naročanje mora potekati osebno ali prek telefona, elektronske pošte ali drugih telekomunikacijskih sredstev.

“Če odgovorna oseba ob uvrščanju pacienta na seznam ugotovi, da čakalna doba presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, pacientu po pravilniku predlaga drugega izvajalca,” pojasnjujejo in dodajajo, da UKC Maribor tudi v tem primeru ne ravna pravilno.

Enakega mnenja so tudi v Območni enoti Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, kjer so z odgovorno osebo v UKC Maribor že opravili razgovor. Odgovornim so pojasnili, da je takšno ravnanje nezakonito, in zahtevali takojšnjo odpravo takšnega načina naročanja. Nezakonito naročanje v UKC Maribor bo v skladu s svojimi pristojnostmi obravnaval tudi Zdravstveni inšpektorat RS.

Na dan tudi 30 ljudi

“Za EMG je čakalna doba daljša od dopustne, ker je vedno več pacientov, aparatov in zaposlenih pa je enako. Na dan imamo tudi do 30 pacientov,” razlaga Špela Pavlin iz UKC Maribor. Na vprašanje, kaj je klinični center že naredil, da bi te nedopustne čakalne dobe odpravil, nam niso odgovorili. “Čakajoči pacienti bi posege ali preglede lahko opravili drugje, a so se odločili, da čakajo pri nas,” dodaja. France Prosnik, varuh bolnikovih pravic Mestne občine Maribor, je pojasnil, da se bolniki nanj največkrat obračajo ravno zaradi čakalnih dob: “Po mojem mnenju bi bilo dobro, da bi v UKC imeli pod takšnim dopisom še enega, kjer bi paciente seznanjali s tem, kje je za omenjene posege krajša čakalna doba.”

Komentarjev 3
  • dragec 13:45 15.november 2012.

    Inšpektorat bo uvedel preiskavo- limburga meseca

  • Dejan Radocaj 09:45 15.november 2012.

    V Trbovljah je isto torej...............

  • Pepe007 09:45 15.november 2012.

    Možno samo v javnem sektorju z izkrivljenimi cenami in vrednotenjem dela zaposlenih. Katero zasebno podjetje bi si upalo odganjati stranke, da ima sosed enako stvar za enak denar nekoliko prej dobavljivo?