Slovenija
258 ogledov

Inšpektorji brskajo po vaših profilih

Gorsko kolesarjenje Profimedias
Okoljska inšpekcija je izdala opozorilo na podlagi pregleda fotografij, objavljenih na družbenih omrežjih. Za prekršek je zagrožena globa v višini 100 evrov.

"Inšpektorica Inšpektorata za okolje in prostor, inšpekcije za okolje in naravo je pri pregledu družabnih omrežij 5. 12 ugotovila, da je Š. J. oglaševal svojo vožnjo s kolesom v naravnem okolju, ki jo je izvajal 3. 12. v smeri proti gorskemu vrhu Vrtača, Območje Karavank (gorski travnik, melišče, planinska pot," je zapisano v dokumentu inšpekcije. 

Dodajajo, da je vožnja s kolesi v naravnem okolju po določilih Zakona o ohranjanju narave (ZON) dovoljena le po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljalec poti. "Prepoved vožnje s kolesi velja tudi na planinskih poteh po določilih Zakona o planinskih poteh," je še zapisano v opozorilu, kjer navajajo tudi globo, ki je predvidena za prekršek.

Za kršitev globa 100 evrov

Posameznik se za prekršek, če se vozi s kolesom v naravnem okolju zunaj utrjenih poti ali po poteh, ki niso urejene in kjer velja prepoved po določilih Zakona o planinskih poteh, kaznuje z globo 100 evrov. 

"Z vožnjo s kolesom na območju Vrtače dne 3. 12. je kršitelj storil prekršek po 1. tč. 4. odst. 161. a čl. ZON," je zapisano v obrazložitvi. 

Inšpekcija ministrstva za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, ocenjuje, da je glede na pomen dejanja opozorilo tokrat zadosten ukrep za storjeni prekršek ter kršitelja s tem hkrati opozarja, da pri ponovitvi prekrška, pa čeprav bo storjen v enakih okoliščinah, takšna nadomestitev v izrečeni sankciji ne bo več uporabljena. 

Inšpektor lahko uporabi vse dostopne informacije

Pri svojem delu lahko inšpektor uporabi vse dostopne informacije tudi internet in socialna omrežja, pravijo na ministrstvu za okolje in prostor. Inšpekcija je prav v zvezi z vožnjo s kolesi ali vozili z motorjem v naravnem okolju večkrat dobila prijave, da se na spletu taka vožnja oglašuje ali, da se objavljajo slike, iz katerih je razvidno, da gre za kršitev določil Zakona o ohranjanju narave v zvezi z vožnjo v naravnem okolju. Podatka o tem, koliko tovrstnih opozoril so inšpektorji že razposlali in koliko kazni so izrekli v zvezi s kršitvami, odkritih na podlagi objave na spletu, nimajo.

Inšpekcijski postopki se vodijo po uradni dolžnosti, zaradi varstva javne koristi, pri čemer so inšpektorji pri opravljanju nadzora samostojni v okviru pooblastil, ki so določena v materialnih in procesnih predpisih, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor. Inšpektor se samostojno odloča, katera zakonsko dopustna dejanja bo izvedel v postopku in katere dokaze bo izvedel.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Tupamaros 09:10 14.december 2016.

    Usrana država.Špiclji in ovajanje sta še vedno v temu državnem sistemu priljubljeni, Že 70 let.

  • GROM X 00:17 14.december 2016.

    Po tem se vidi ,da se jim ne da delati na terenu ampak dnevnice pa bodo.Bo napisal saj sem ga videl in imam sliko.Spet bo služil na naš račun.

  • mph 22:34 13.december 2016.

    Podpiram. Od trenutka dalje, ko bodo to svojo silno delovno energijo inšpektorji uporabili za razne Bavčarje, Šrote, Lovšine, Zidarje, .... itn.