Slovenija
128 ogledov

Inšpektorji preverjajo odvzem otrok babici

peskovnik via Pixabay
Stara starša otrok koroških fantov, ki so ju iz vrtca odpeljali k rejniški družini, sta bila seznanjena s tem, da SCD išče rejniško družino. Podpisala sta celo izjavo, da bosta pri namestitvi sodelovala, odvetnik pa pravi, da sta bila v to prisiljena. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v zvezi s primerom odvzema otrok starim staršem s strani CSD Velenje zahtevala podrobno poročilo.

Stari starši otrok, ki jih je velenjski CSD v sredo odpeljal k rejniški družini, so od CSD zahtevali informacije o tem, kje se otroka nahajata in kako se počutita. Otroka so želeli tudi videti, vendar se to ni zgodilo. "Center se ne odziva," pravi njun odvetnik Andrej Hostnik. Od CSD Velenje so zahtevali tudi vpogled v odločbo, na podlagi katere je bila opravljena premestitev k rejniški družini.

PREBERITE: 

CSD: Zavračala sta strokovno pomoč in omejevala stike

Otroka umorjene 33-letnice sta od tragičnega dogodka živela pri starih starših, kjer sta hodila tudi v vrtec. Socialne delavke v CSD Slovenj Gradec so ocenile, da  nista najbolj primerna za rejništvo otrok, za katerega sta zaprosila, v CSD Velenje pa so menili, da je njuno sodelovanje nezadostno, da zavračata smernice in navodila strokovnih delavcev tako glede zdravstvene kot psihosocialne pomoči. Težave pa naj bi bile tudi pri izvajanju stikov s sorodniki iz očetove strani.

Podpisala izjavo, z rejniško družino naj bi se spoznali

22. marca sta stara starša podpisala izjavo, v kateri potrjujeta, da sta seznanjena s tem, da se za otroka išče primerna rejniška družina, da pri tem želita sodelovati in pomagati, da bi bilo za otroka čim manj boleče in da družino želita spoznati.

izjava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Stara starša naj bi tudi že imela dogovorjen sestanek z rejniško družino, vendar nanj nista prišla. "Ker sodelovanje ni bilo več mogoče, smo se odločili za tak odvzem otrok," razlaga direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik.

Je šlo za pritisk?

Zakaj sta si torej stara starša premislila, če sta izjavo že podpisala? "To izjavo sta podpisala, ker so jima socialne delavke rekle, da sta negativno ocenjena in nimata nobene možnosti, da bi otroka dobila v rejništvo. Rekle so jima celo, da naj bosta srečna, da jih takoj ne odpeljejo," pravi odvetnik, ki ocenjuje, da so na CSD Velenje nad starima staršema izvajali pritisk. Zanika tudi, da sta dedek in babica zavračala stike z očetom in sorodniki po tej strani. Zahtevala naj bi samo, da se stiki z očetom ne opravijo v zaporu pač pa na CSD.

Inšpekcija v nadzor

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je v zvezi s primerom, ki ga vodi CSD Velenje, zahtevala podrobno poročilo, nadzor pa že opravlja Socialna inšpekcija.

"Ključno vodilo ministrstva in tudi vseh državnih organov pri svojem delovanju mora biti sicer izključno korist otroka," poudarjajo na ministrstvu. "Če otroci iz kakršnih koli razlogov ne morejo živeti s svojimi starši, center za socialno delo otrokom poišče najprimernejšo namestitev."

Ključna je otrokova korist

vlasta nussdorfer bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dodajajo, da center za socialno delo najprej preveri, ali bi bilo za otroka bolje, če živi pri sorodnikih.

"Če center in druge pristojne službe ocenijo, da bi ravno tovrstna namestitev na otroka slabo vplivala, ali pa mu ne bi nudila ustreznega okolja za njegov nadaljnji psihofizični razvoj, potem se lahko odloči za namestitev v povsem novo okolje, npr. v rejniško družino," pojasnjujejo na ministrstvu. "V nobenem primeru pa starost rejnika ni zakonsko določena in ne more biti odločilna pri odločanju o tem, pri komu bo otrok živel."

Včeraj smo poročali, da so tri in pet let stara otroka, ki sta po umoru matere decembra lani živela pri babici in dedku, delavci CSD Velenje vzeli iz vrtca in odpeljali k rejniški družini. Stara starša za to nista vedela, razlogi, zakaj so jima otroka odvzeli, pa so nejasni. 

Ocena primernosti

Center za socialno delo Slovenj Gradec, ki je pripravil oceno primernosti babice za izvajanje rejniške dejavnosti, ugotavlja, da "kandidatka ni najbolj primerna za izvajanje rejništva" svojih vnukov.

Odvetnik družine Andrej Hostnik poudarja, da je CSD ugotovil, da babica ni najbolj primerna, a obenem ne zaključi, da je neprimerna.

Zakon o rejniški dejavnosti pravi, da otrokov sorodnik lahko izvaja rejniško dejavnost, če center otroka glede na okoliščine posameznega primera ugotovi, da je to v otrokovo korist.

Postopek bo preverila tudi varuhinja

Da bodo preverili, kako je bila sprejeta odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino, so včeraj sporočili tudi iz urada varuhinje človekovih pravic, ki ga vodi Vlasta Nussdorfer

"Zlasti pa nas zanima, kako je bila ob tem ugotovljena največja korist otrok, ki mora biti glavno vodilo pri odločanju o njihovih pravicah," so zapisali pri varuhinji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • hermes 14:18 03.april 2016.

    Jaz pa mislim, da si družine, ki same nimajo otrok, lahko to privoščijo. Nekoga poznaš na CSD pa še malo podmažeš, pa ti pripeljejo domov otroka. Ni ti treba skozi proceduro o posvojitvi. Saj vidite v prispevku, direktorica CSD Velenje ...prikaži več ves čas prestrašeno ponavlja iste fraze in ne ve nič razložiti. Plačana igra, v kateri bosta najbolj nastradala otroka. Take barabe bi bilo treba odpustiti in malo zapreti.

  • Samo Rezar 06:46 02.april 2016.

    V primeru smrti starsev odloca o otroku CSD. V vsakem primeru.. Tudi v overjevi,napisani zelje starsev kje.

  • Samo Rezar 06:42 02.april 2016.

    Rekle bi, da niso pristojne za iskanje stanovanj...