Slovenija
77 ogledov

Slovenska podjetja ob več milijonov zaradi ukrajinske krize

Ukrajina Reuters
Izvozno naravnana slovenska podjetja so zradi krize v Ukrajini še vedno pod pritiskom. Ukrajinska valuta še kar pada.

Že več kot leto dni je od kar so se je začela državljanska vojna v Ukrajini. Po priključitvi Krima k Rusiji so se nemiri preselili na vzhod Ukrajine, kjer zahtevajo federativno ureditev. Na vzhodu je bilo v spopadih po grobih ocenah uničeno tudi do 40 do 60 odstotkov infrastrukture. Pred časom je obramboslovec Klemen Grošelj to primerjal z uničenjem v Vukovarju.

Padec valute  | Avtor: google+ google+
Nemiri so povzročili tudi strmoglavljenje ukrajinske valute grivnja, ki je izgubila skoraj polovico vrednosti. Podjetniki so bili tako zaradi nestabilnosti v lanskem letu že ob milijone. Na primer v Heliosu so v lanskem letu zaradi krize na območju Ukrajine, Rusije in Balkana izgubili skoraj 25 odstotkov prodaje oziroma 25 milijonov načrtovanih prihodkov. V Iskraemeco pa so se zaradi zmanjšanega trga - ocenili so, da so tveganja zaradi nihanja valute prevelika - zatekli k štiridnevnemu delovniku.

Kljub premirju, ki ga je sklenil Kijev z uporniki na vzhodu, pa se gospodarska nestabilnost nadaljuje. Tako je danes Intereuropa sporočila, da so prihodki v njihovem ukrajinskem koncernu v prvih treh mesecih padli skoraj za tri četrtine oziroma za 3,3 milijona evrov, predvsem na račun storitev železniškega prometa. Prav tako pa je manjši izid financiranja, kot pravijo, "predvsem zaradi negativnih tečajnih razlik v višini 0,8 milijona evra, ki so bile v večini posledica padanja vrednosti ukrajinske valute."

Intereuropa je sicer v prvem kvartalu sicer ustvarila 32,4 milijonov evrov, kar je 2,2 milijona evrov manj načrtovanega, kar so pripisali predvsem ukrajinski krizi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.