Slovenija
28 ogledov

Slovenci relativno varni, Hrvati magnet za viruse

Varnost na internetu Profimedias
Slovenski uporabniki interneta se počutijo med najvarnejšimi v Evropi, še virusi se jih izogibajo. Slovenci pa se nadpovprečno v EU priklapljajo na wifi omrežja izven doma.

Na predvečer dneva varne rabe interneta so pri Eurostatu objavile nekaj poudarkov iz raziskave o zavedanju uporabnikov glede zaščite in varnosti na spletu. Med drugim so uporabili raziskavo, ki so jo lani opravili med uporabniki interneta v starostni skupini 16-74 let po vsej EU. 

Eden od štirih uporabnikov (25 odstotkov) se je zaradi brskanja po spletu lasni moral spoprijeti z varnostnimi težavami, ugotavlja evropski statistični urad: od virusov, do zlorabe osebnih informacij, finančnih izgub ali dostopa otrok do neprimernih vsebin. 

Najbolj dovzetni za spletne internetnimi malverzacije so očitno na Hrvaškem (42 odstotkov), najmanj pa na Češkem (10 odstotkov). Morda je naključje, a na Češkem imata sedež dve vodilni svetovni družbi s področja internetne varnosti - Avast in AVG.

Slovenija se je odrezala zelo dobro, saj je s 17 odstotki uporabnikov, ki so imeli slabo izkušnjo, na šestem mestu za Češko, Nizozemsko, Slovaško, Irsko in Ciprom.

Naši južni sosedje so očitno pravi magnet tudi za viruse, saj se je s spletno golaznijo lani ubadalo kar 41 odstotkov hrvaških uporabnikov spleta. Najbolj imuni so Nizozemci (6 odstotkov), o težavah z virusi je lani poročalo 15 odstotkov Slovencev. Je pa Slovenija med državami, ki so prav zaradi strahu varnostjo razmeroma zelo zadržane do spletnih nakupov (24 odstotkov). Glede uporabe uporabe bančnih storitev je stopnja zadržanosti v povprečju z Evropo (18 odstotkov), imamo pa Slovenci skoraj najmanj zadržkov glede priklopa svojih digitalnih naprav na wi-fi omrežja še kje drugje kot le doma (zgolj pet odstotkov).

Več pa v spodnji interaktivni infografiki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:18 08.februar 2016.

    Jah Slovenci smo relativno varni ravno zato ker smo tako nezaupljivi."Je pa Slovenija med državami, ki so prav zaradi strahu varnostjo razmeroma zelo zadržane do spletnih nakupov "

  • Bozidar.Frelih 21:19 08.februar 2016.

    Slovenci pa se nadpovprečno v EU izogibajo wifi omrežjem. imamo pa Slovenci skoraj najmanj zadržkov glede priklopa svojih digitalnih naprav na wi-fi omrežja še kje drugje kot le doma (zgolj pet odstotkov).Logika vam malo nagaja.