Slovenija
32 ogledov

Interpelacija proti Vebru je pripravljena

Janko Veber Anže Petkovšek
NSi in SDS obrambnemu ministru Janku Vebru v osnutku interpelacije očitata zlorabo Obveščevalno-varnostne službe in kršitve zakona o obrambi, ker je naročil zbiranje podatkov o prodaji Telekoma. Interpelacijo bodo vložili, če Vebra ne bo razrešil premier Miro Cerar.

Stranki sta že v minulih dneh napovedali, da bosta z interpelacijo zoper Vebra počakali na odločitev premierja Mira Cerarja glede Vebrove ministrske usode. Cerar bo odločitev sporočil predvidoma po ponedeljkovem koalicijskem vrhu.

"Namenoma je zavajal"

SDS in NSi Vebru očitata, da si je z naročilom zbiranja podatkov in informacij o prodaji Telekoma Slovenije pridobil informacije za zasebne oziroma strankarske namene. Očitata mu še zavajanje parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami in javnosti, saj da je vse do 23. marca zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravila Obveščevalno varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo, "čeprav je vedel, da to ni res".

Interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za obrambo ter Vebrovo razrešitev pa SDS in NSi napovedujeta tudi zaradi "objektivne in politične odgovornosti za delovanje in ravnanje OVS, kar je povzročilo izgubo zaupanja v zakonitost dela OVS in integriteto tako OVS kot samega ministrstva za obrambo".

Veber: O odstopu ne razmišljam

Minister Veber je danes še enkrat ponovil, da o odstopu ne razmišlja.

Čeprav se je ta teden s predsednikom vlade Cerarjem večkrat srečal ob raznih obveznostih, se o tej temi pogovarjata "ko je za to čas". Poglobljen in resen pogovor je vedno potreben, ničesar ne gre prepuščati naključju, je dodal. S Cerarjem sta dogovorjena, da se bosta slišala, in ko bo Cerar bo ocenil, da se lahko mirno usedeta, se bo na ta pogovor odzval.

Sam se zdaj ne obremenjuje s tem, kaj se bo zgodilo v ponedeljek na koalicijskem vrhu, njegova naloga je, da svojo funkcijo opravlja, kot da se ni nič zgodilo.

SD osamljena pri podpori Vebru

O odzivih SD v tej zgodbi pravi, da tako predsedstvo kot predsednik stranke Dejan Židan in ostali strankarski kolegi ocenjujejo, da je njegovo ministrovanje dobro. Sam tudi ne vidi razloga, da bi prišlo do odhoda SD iz koalicije.

Da je SD osamljena v nedvoumni podpori Janku Vebru, je sicer pokazalo četrtkovo soočenje predstavnikov parlamentarnih strank v oddaji Tarča. Tudi v koalicijskih SMC in DeSUS namreč priznavajo, da dvomi v pravilnost Vebrovih ravnanj obstajajo. Odločitev o njegovi ministrski usodi prepuščajo premierju Miru Cerarju, pred katerim pa je težka naloga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jezero 07:43 28.marec 2015.

    Narodni izdajalci bi radi razprodajali Slovenijo! Tudi Telekom! Vemo pa, kaj si zaslužijo narodni izdajalci! So oni lekcijo naroda že pozabili?

  • Žurnalček 02:02 28.marec 2015.

    A zato , ker ga skrbi varnost Slovenske države ?

  • dragec 14:05 27.marec 2015.

    Janko, nekdo te je pošteno nategnil.