Zdravje > Prehrana
72 ogledov

Interpol in Europol zasegla na tisoče ton nevarne hrane in pijače

Zasežena hrana in pijača Interpol
Interpol in Europol sta v skupni akciji v sodelovanju s 57 državami zaplenila rekordne količine ponarejene in nevarne hrane. V njej so našli nevarna umetna gnojila, barvila, zaplenili so ponarejeno pijačo, črve, gosenice in tudi meso opic.

V skupni akciji Interpola in Europola v 57 državah sveta je bilo zaplenjenih več kot 10.000 ton ponarejene ali nevarne hrane ter več kot milijon litrov pijače. 

Od novembra do februarja

Akcija imenovana Operacija Opson V je potekala od novembra lani do feburarja letos v sodelovanju z lokalno policijo, carinskimi upravami ter agencijami za nadzor hrane. Pregledovali so trgovine, trgovske centre, letališča, luke, industrijske komplekse ter druge kraje, kjer se proizvaja, skladišči ali transportira hrana in pijača.

Zasežena hrana in pijača | Avtor: Interpol Interpol

Slovenija v operaciji ni sodelovala, od bližnjih držav so bile vključene Italija, Madžarska, Hrvaška, Bosna in Hercegovina in Albanija. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v operaciji ni sodelovala, ker ni bila povabljena. "Do sedaj je UVHVR dobila pobudo ali vabilo za sodelovanje od drugih pristojnih oblasti držav članic," pojasnjuje Matjaž Emeršič z UVHVR. "UVHVR je sodelovala z Evropolom in drugimi državami članicami v primeru odkrivanja uvoza in trgovanja s ponarejenimi fitofarmacevtskimi sredstvi."

Interpol je v sporočilu za javnost navedel, da predstavlja zaplenjena hrana in pijača veliko nevarnost za varnost in zdravje potrošnikov po vsem svetu. "Z operacijo Opson V, v kateri je bilo narejenih več zasegov kot kdajkoli prej, moramo nadaljevati, da bomo identificirali kriminalne mreže, ki stojijo za temi aktvnostmi in katerih edina skrb je ustvarjanje profita, ne glede na posledice," je povedal Michael Ellis, vodja Intepolovega oddelka za trgovanje s ponarejenim blagom.

Nevarne olive, gosenice in kobilice v hrani

V Kartumu, glavnem mestu Sudna, so zaplenili devet ton sladkorja, onesnaženega z umetnimi gnojili, medtm ko so v Italiji zasegli več kot 85 ton oliv, kontaminiranih z bakrovim sulfatom, ki daje sadežu močnejšo barvo. 

V Indiji so zaplenili več kot 30 ton nevarnega mesa, medtem ko so v Grčiji zaplenili 7.400 steklenic pijače in zaprli tri tovarne, v katerih so proizvajali ponaredke originalnih pijač. 

V več primerih so na letaliških kontrolah odkrili mednarodne potnike, ki so tihotapili prepovedane proizvode. Tako so cariniki na letališču Zaventem v Belgiji odkrili nekaj kilogramov opičjega mesa, v Franciji pa so odvzeli in uničili 11 kilogramov kobilic ter 20 kilogramov gosenic. 

Interpol in Evropol sta s skupnimi močmi zaplenila tudi več kot 36 litrov alhoholnih pijač v Burundiju in 10.000 litrov alkoholnih pijač v Veliki Britaniji, vključno z vinom, viskijem in vodko. 

Zasežena hrana in pijača | Avtor: Interpol Interpol

Nevarno za alergike

Pogosto se je izkazalo tudi, da je hrana napačno označena, kot na primer pošiljka arašidov, ki so jih prepakirali in označili kot pinjole, kar pomeni veliko nevarnost za ljudi z alergijami. 

V Indoneziji so oblasti zasegle 70 kilogramov perutnine, ki je bila shranjena v formalinu, katerega uporaba v prehrani je prepovedana. 

Na Madžarskem, v Italiji, Litvi in Romuniji so oblasti odkrile ponarejeno čokolado, sladkarije in brezalkoholno vino. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:13 31.marec 2016.

    Sej ste vidl kak so vsi medlo reagirla pa pod preprogo pomest ko so se v Sloveniji v klavnicah, pri medu in še kje odkrile napake. Da bi sodeloval v nekem mednarodnem projektu kjer domačini ne bi po svoje glavne ...prikaži več vlog je nepredstavljivo..ker potem bi resnica prišla na dan. To se pa ne sme zgodit. Ker to da stroški rastejo, preživnine so pa na isti ravni pač ni tako direktno vidt ampak ko pa vidš zastrupljeno hrano se pa ve da bi ljudje zares začel se zgražat.

  • Vesna Dolšak 14:45 31.marec 2016.

    Problem je ravno v tem, da so to uradniki, ki si čohajo riti po pisarnah, namesto, da bi na licu mesta preverjali.

  • allstarr111 13:16 31.marec 2016.

    Naši niso sodelovali najverjetneje iz dveh razlogov, en je ta da mamo tako dobro kontrolo ki BTW še nikoli ni odkrila nič, ker samo češlja šupak u pisarni, al pa iz drugega razloga, ker je ta hrana na vseh naših ...prikaži več policah ??? Ob upoštevanju dejstva ena, je dejstvo dva 100% resnično.