Šport
39 ogledov

Invalidni Pistorious v polfinalu na 400m

oscar pistorius london 2012 proteza
1/10
EPA
Tekač Oscar Pistorius je postal prvi invalidni atlet, ki je nastopil na olimpijskih igrah. S časom 45.44 se je Južnoafričan, ki ima amputirani obe nogi, uvrstil v polfinale teka na 400m in navdušil svetovno javnost.

oscar pistorius london 2012 proteza | Avtor: EPA EPA
Na olimpijskem stadionu pred skoraj 80 tisoč gledalci je Južnoafričan Oscar Pistorius zabeležil zgodovinski uspeh. S časom 45.44 se je uvrstil v polfinale teka na 400 m in tako še enkrat premaknil meje mogočega. S tem je Južnoafričan dokazal, da se tudi invalidni športniki lahko merijo z najboljšimi atleti na svetu.

V svoji paradni disciplini je zasedel drugo mesto, rezultat pa je zadostoval za uvrstitev v nedeljski finale. ''Zjutraj sem bil zelo živčen. Hvala vsem, ki ste mi izkazali podporo. Ne vem, ali bi jokal. Občutil sem mešanico čustev,'' je povedal Pistorious in dodal, da je že sam nastop izjemnja izkušnja.

oscar pistorius london 2012 proteza | Avtor: EPA EPA
Od 47 tekmovalcev je Južnoafričan postavil 16. čas, kar ga ne uvršča med glavne favorite za kolajne, a to nikakor ne zmanjšuje razsežnosti njegovega dosežka. Za svojim osebnim rekordom (45.07) je zaostal manj kot štiri desetnike. Njegov nastop na OI je bil do nedavnega pod vprašajem, saj ni uspel izpolniti olimpijske norme, nato pa se je južnoafriški olimpijski komite naknadno odločil, da mu zagotovi mesto v Londonu.

Nad njegovim dosežkom pa niso navdušeni vsi. Pistorius, ki so mu noge amputirali pri enajstih mesecih, je postal tarča kritikov, ki trdijo, da mu proteze omogočajo nepravično prednost. Leta 2008 je atletska zveza odločila, da ima zaradi manjše porabe kisika in kalorij Pistorius nepravično prednost pred ostalimi tekmovalci. Južnoafričan se je na odločitev pritožil in si maja istega leta izbojeval pravico do nastopanja. Kljub temu nekateri še vedno menijo, da zaradi lahkote protez, ki so lažje od človeških nog, njegov nastop ni povsem legitimen. Pistorius je na paraolimpijskih igrah v Atenah in Pekingu osvojil štiri kolajne (tri zlate in en bron).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.