Svet
1479 ogledov

Invazija strupenih rib na Jadranu

Napihovalka Profimedias
V zadnjih desetih letih so na Jadranskem morju zabeležili 14 novih vrst rib. Meso ene od njih lahko paralizira in ubije.

V zadnjih desetih letih so v Jadranskem morju zabeležili 14 novih vrst rib, ki pomenijo s svojo prisotnostjo spremembe v morskem ekosistemu, poroča hrvaški 24sata.

Vse več novih vrst

V Jadranu se trenutno nahaja 454 različnih ribjih vrst iz 193 ribjih družin, a ta številka neprestano raste. Ključna točka, zaradi katere so nove vrste rib prišle v Sredozemsko morje, so Gibraltarska vrata. Z odprtjem Sueškega kanala, ki je omogočil prehod iz Rdečega morja v Sredozemsko morje, pa so mnoge invazivne vrste rib iz Rdečega morja postale sestavni del morskega življenja v Sredozemlju. Eden ključnih elementov spremembe in prihoda novih vrst rib so višje temperature v Jadranskem morju.

Morje se segreva

Pod vplivom procesa tropizacije, se Sredozemsko morje segreva, s čimer se v Jadranu povečuje število tistih vrst rib, ki imajo rade toplo morje. Vzporedno z pojavom novih vrst rib, izginjajo nekatere stare, avtohtone vrste. Med novimi vrstami rib so nekatere tudi strupene, na katere lahko najpogosteje naletimo v južnem delu Jadrana.

K njihovem pojav na tem območju je seveda prispevalo tudi toplotno segrevanje in človeški dejavnik, kot je gradnja naftne platforme v Trogiru, ki je vplivala na spremembo morskega ekosistema.

Pretirane bojazni ni

Marcelo Kovačić iz Ocenografskega inštituta v Splitu je za 24sata povedal, da se bo trend pojava novih vrst rib v Jadranu nadaljeval. Profesor Jakov Dulčić iz istega inštituta pa je dejal, da kopalci nimajo razloga za skrb zaradi novih vrst rib. Opozarja pa pred previdnostjo pri uživanju dveh vrst rib, strupenih napihovalk (Tetraodontiformes) in skata (Potamotrygonidae).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.