Magazin
33 ogledov

Investicija, ki se izplača

Zivljenje 27.09.12, radiator, gretje, ogrevanje, toplota, foto: shutterstock Žurnal24 main
Investicija v ogrevanje z zemeljskim plinom se po mnenju strokovnjaka vsekakor izplača, saj njegova cena ne bo bistveno zrasla.

Na več spletnih straneh ponudnikov energentov lahko do evra natančno izračunate stroške različnih načinov ogrevanja.

Izbira

Ker je ponudnikov zemeljskega plina več, lahko cene njihovih storitev na zelo preprost način primerjate v aplikaciji Primerjalnik ponudb, ki jo najdete na spletni strani Javne agencije RS za energijo Agen-rs.si. Aplikacija vam omogoča tudi različne izračune in analize cen s področja električne energije ter druge uporabne storitve s tega področja.

Ogrevanje

Začenja se hladna polovica leta in jesen je skrajni čas za zamenjavo načina ogrevanja. Tudi pri nas postaja vse bolj priljubljen zemeljski plin, ki je privlačen predvsem zaradi nizkih cen in široke dostopnosti, pomemben vidik pa je tudi dejstvo, da je do okolja prijaznejši od večine drugih goriv. "Med fosilnimi gorivi je energent prihodnosti zagotovo zemeljski plin, saj je najčistejši, obenem pa je pričakovati, da bodo njegove že zdaj nizke cene v prihodnosti še nižje," meni Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji. Cene tega energenta bodo namreč ostale vezane zgolj na ponudbo in povpraševanje na trgu, zato ne bo nenadnih občutnih zvišanj.

Prednost mu daje tudi EU

Zemeljskemu plinu daje s svojimi direktivami prednost tudi Evropska unija, ki si želi na ta račun predvsem zmanjšati uporabo kurilnega olja, ki močno obremenjuje okolje. Če razmišljate o investiciji v ogrevanje z zemeljskim plinom, se vam to po mnenju strokovnjaka dolgoročno zagotovo izplača tudi z ekološkega vidika.

Obnovljivi viri prihodnosti

Seveda pa so tudi zaloge zemeljskega plina omejene, saj gre za fosilno gorivo, ki ga najdemo v naravi. Po ocenah različnih strokovnjakov naj bi ga zmanjkalo čez približno sto let. Če bi torej razmišljali res zelo dolgoročno, bi bil zemeljski plin druga najboljša izbira. "Zagotovo se vam najbolj izplača vlagati v obnovljive vire, predvsem sončne kogeneracije, ki hkrati proizvajajo toploto in elektriko," svetuje Brečevič.

Ker pa je odločitev za ogrevanje z obnovljivimi viri za zdaj še vedno kar velik finančni zalogaj, je zamenjava umazanega kurilnega olja ali vse dražje elektrike z zemeljskim plinom vsekakor pametna odločitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.