Šport > Nogomet
22 ogledov

Irancu polletna prepoved nastopanja

spuži kvadratnik Profimedias
Iranska nogometna zveza je izrekla polletno prepoved nogometašu, ker se je v javnosti pojavil v hlačah, ki naj bi spominjale na priljubljenega risanega junaka Spužija Kvadratnika.

V iranskem nogometnem svetu ni prostora za šalo, kar je na svoji koži občutil tudi reprezentančni vratar Sosha Makani. Čuvaj mreže bo moral zaradi svoje oprave pred klubsko tekmo v barvah Persepolisa počivati kar šest mesecev.

Tako je odločila domača nogometna zveza, potem ko je komite, zadolžen za moralno vedenje nogometašev, presodil, da so bile njegove hlače neprimerne.

Makani je na ligaško tekmo prišel v rumenih hlačah in vzbudil pozornost lokalnih medijev, ki so njegovo opravo povezali s priljubljenim risanim junakom.

Iranska nogometna zveza je nogometašu izrekla šestmesečno prepoved nastopanja, ki vključuje tekme na reprezentančni in klubski ravni. Odločitev ni dokončna, nogometaš bo namreč imel možnost pritožbe.

Iran je konzervativna islamska republika, v kateri velja strog kodeks oblačenja. Državne oblasti vršijo nadzor na izgledom športnikov in drugih javnih figur, še posebej občutljive pa so na objave na družabnih omrežjih.

Nogometna zveza je Makanija povabila na zagovor, ker pa se povabilu ni odzval, ga je doletela kazen. ''Kazen smo sprejeli zaradi njegovega izgleda in vpliva, ki ga ima lahko na družbo,'' so pojasnili v uradni izjavi.

Iranci so se na odločitev nogometne zveze odzvali z mešanimi občutki. Na družabnih omrežjih sicer prevladujejo zgroženi in sarkastični komentarji. ''Makani izgleda grozno, a prosta izbira oblačil bi morala biti nekaj osnovega,'' je zapisal eden od uporabnikov.

Makani, ki je iransko reprezentanco zastopal na svetovnem prvenstvu leta 2014, se je januarja začasno znašel v zaporu, potem ko so ga fotografirali v družbi deklet, ki nista nosili naglavnega pokrivala.

Neuradno se govori, da je kazen nogometne zveze povezana tudi z januarskim incidentom.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.