Šport
49 ogledov

Iraški Kurd ima olimpijske sanje

taekwondo EPA
Begunec Hasan Hasan, ki je dom našel v Sloveniji, sanja o tem, da bi nekoč lahko nastopil na olimpijskih igrah.

Vsak športnik sanja o tem, da bi nekega dne nastopil na olimpijskih igrah. Po možnosti v barvah nacionalnega dresa in pod zastavo in grbom države, v kateri je bil rojen. Olimpijske sanje, sanje o olimpijskem nastopu sanja tudi Hasan Hasan iz iraškega Kurdistana. Nič neobičajnega, če ne bi bil Hasan Hasan begunec, ki je svoj dom našel v Sloveniji.

Ljubljanski Dnevnik izpod novinarskega peresa Andraža Rozmana v današnji izdaji podaja pretresljivo pripoved iraškega Kurda, ki od konca leta 2010, ko je zapustil svoj dom, da bi sestri pomagal pobegniti pred smrtjo, brez dokumentov tava po Evropi. Ko je bil v Italiji, je leto in pol živel na cesti, večkrat je bil v zaporu. Nazadnje je za mednarodno zaščito zaprosil v Sloveniji, kjer je našel nov dom in lahko trenira taekwondo.

"Vse sem prodal, da sem pobegnil. To sem storil le zaradi sestre. Bratje in oče bi jo ubili, ker so ugotovili, da je imela fanta. Vesel sem, ker ima zdaj lepo življenje. Živi v Švici, kjer je poročena in ima dve hčerki," je za Dnevnik dejal Hasan, ki v Švici, kamor ga je pot vodila prek Grčije in Italije, kjer je zaprosil za azil, ni dobil mednarodne zaščite. Pristal je v Italiji, kjer je živel kot brezdomec, spal na cesti in se potikal po Bolzanu in Vidmu. V tistem obdobju je dobil pozitiven odgovor na prošnjo za mednarodno zaščito, vendar, ker je bil brezdomec, ni imel domačega naslova in zato mu niso mogli poslati in vročiti odločitve.

V Švici pristal v zaporu

S tem preizkušenj še ni bilo konec. V Švici so ga med obiskom sestre aretirali in prijeli policisti, znašel se je v zaporu, kjer pa mu niti ni bilo slabo. Kot pravi, je bilo v švicarskem zaporu kot v hotelu, lahko je delal, dobival je plačo v višini 600 evrov. Nato se je vrnil v Italijo, kjer pa se je bal, da bi ga lahko znova strpali v zapor zaradi starega greha, ko se je kot brezdomec eno leto ukvarjal s preprodajanjem marihuane, da bi preživel in si kupil hrano.

Vrnitev k športu

Življenjska usoda ga je pripeljala v Gorico, kjer je spoznal Slovenca, ki mu je svetoval, naj poskusi za azil zaprositi še v Sloveniji. To je tudi storil. V Sloveniji se je vrnil k športu. Po šestih letih premora spet trenira taekwondo. Preden je odšel v Evropo, je bil prvak Kurdistana v kategoriji do 68 kilogramov, navaja Dnevnik. "V Sloveniji se počutim dobro, ker sem svoboden. Moje sanje so tekmovati na olimpijskih igrah. To bi bilo tako lepo. Če bi lahko imel spet to, kar sem imel prej v Kurdistanu, bi se takoj vrnil in pozabil na Evropo. A tega ne morem narediti, kajti tam zdaj nimam ničesar več," je dejal Hasan Hasan, ki je v Sloveniji zaprosil za azil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.