Šport > Nogomet
15 ogledov

Irski pet milijonov dolarjev za molk

Thierry Henry EPA
Vedno več nekdanjih in aktualnih nogometnih funkcionarjev prekinja molk in odprto govori o koruptivnih dejanjih Fife. Sedaj je spregovoril predsednik irske nogometne zveze John Delaney o kvalifikacijski tekmi s Francijo pred šestimi leti.

Razburjanja je bilo veliko. Na odločilni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2010 je Francija premagala Irsko, a zadetek, ki je Francijo pripeljal na SP, je bil več kot sporen. Francoz William Gallas je zadel gol v 103. minuti, podal pa mu je Thierry Henry - z roko. Sodniki tega niso videli tako, čeprav je po tekmi sam Henry priznal: "Žoga je zadela mojo roko. Želim biti iskren, igral sem z roko."

Irski za molk pet milijonov dolarjev

Irska nogometna zveza je po tekmi razmišljala o pravnih sredstvih. Želela je tožiti Fifo, saj Irska zaradi neregularnega gola ni odpotovala na SP v Južno Afriko. "Dosegli smo sporazum. Mi Fife nismo tožili, oni so nam pa 'sposodili' pet milijonov dolarjev," je v izjavi za medije zapisala irska nogometna zveza FAI. Fifa je Irski postavila tudi pogoje. Če bi se njena reprezentanca kvalificirala za SP 2014 v Braziliji bi morali Fifi vrniti denar, v nasprotnem primeru pa bo Fifa posojilo podarila Irski.

Irska se za SP 2014 ni kvalificirala in s petimi milijoni zgradila nov nogometni stadion. Predednik irske nogometne zveze John Delaney pa je spregovoril tudi o pogovoru s Seppom Blatterjem o možni pritožbi: "Želeli smo odpotovati na SP 2010 kot dodatna 33. reprezentanca, a se nam je Blatter samo smejal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.