Svet
15 ogledov

Islamska država izpustila turške talce

Turčija EPA
Islamska država (IS) je včeraj izpustila 49 talcev, večinoma Turkov.

Talce so zajeli junija v Mosulu na severu Iraka. 46 turških državljanov in tri Iračane so zajeli na turškem konzulatu, med njimi so bili diplomati, pripadniki posebnih enot policije in celo otroci.

"Z vami delim veselo novico, ki smo jo kot narod čakali tako zelo dolgo. V zgodnjih jutranjih urah so nam predali naše državljane, ki smo jih že prepeljali v domovino," je dejal turški premier Ahmet Davutoglu, ki je prekinil svoj obisk Azerbajdžan, da bi se srečal z osvobojenimi talci.

Turški konzul v Mosulu Öztürk Yilmaz je pojasnil, da pri reševanju sodelovala turška Nacionalna obveščevalna agencija (MIT). Po poročanju The Hürriyet Daily News pa naj ne bi šlo za vojaško akcijo, prav tako pa naj bi predaja talcev potekala brez spopadov s pripadniki Islamske države. Turčija naj bi se za izpustitev talcev izpogajala, a po navajanju turških medijev pri tem ni plačala odkupnine.

Ravno zaradi varnosti zajetih talcev se Turčija ni želela neposredno vključiti v vojaške operacije proti Islamski državi. Junija so islamski skrajneži zajeli tudi več kot 30 turških voznikov tovornjakov, ki so jih izpustili mesec dni kasneje. Tudi v tem primeru niso objavili podrobnosti izpustitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.