Svet
10 ogledov

IS menja poslovni model

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Islamska država po novem denar za svoje dejavnosti služi s prodajo avtomobilov in rib, s čimer nadomešča izgubo s strani prodaje nafte, ko so na bojiščih zabeležili številne poraze, je včeraj potrdilo iraško pravosodje.

Opazovalci so donedavnega ocenjevali, da Islamska država od prodaje nafte in plina iz Sirije in Iraka letno zasluži 2,9 milijarde ameriških dolarjev. Zaradi tega se je zahodna koalicija pod vodstvom ZDA usmerila na uničevanje finančne strukture Islamske države s ciljem uničenja možnosti za črpanje in prevoz nafte.

"Trenutni finančni mehanizem teroristov se je spremenil v primerjavi s tistim izpred dveh let, ko so proglasili kalifat," so včeraj sporočili z iraškega ministrstva pravosodja, kar so povzeli tuji mediji. Izlov rib v jezerih severno od Bagdada IS po novem mesečno prinese milijone dolarjev, trdijo iraške oblasti.

Napadi odnesli gotovino

Napadi zahodne koalicije niso povzročili škodo le na naftnih ploščadih; v zračnih napadih koalicije pod vodstvom ZDA so uničili do 800 milijonov dolarjev gotovine v lasti skrajne Islamske države (IS), je po poročanju STA povedal ameriški generalmajor Peter Gersten. Čeprav je težko določiti, koliko denarja so uspeli uničiti, je Gersten ocenil, da gre gotovo za od 500 do 800 milijonov dolarjev. "Po ocenah so samo v napadu na hišo v iraškem Mosulu uničili 150 milijonov dolarjev gotovine," je dodal po poročanju britanskega BBC.

Koliko bogastva si je IS nagrebel, ni popolnoma znano, a je skupina lani odobrila proračun v višini dveh milijard dolarjev in napovedala 250 milijonov dolarjev presežka. Od takrat je izgubila veliko ozemlja, v zračnih napadih sovražnikov pa so uničili številne naftne obrate in polja v njihovi lasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.