Svet
58 ogledov

IS s pomočjo dronov nad Evropo?

Islamska država EPA
Načrti teroristov Islamske države naj bi vključevali drone, s katerimi bi lahko v Evropi spustili tako imenovano umazano bombo, je opozoril britanski premier David Cameron.

Gre za skrbi nekaj svetovnih vodij, ki menijo, da bi džihadisti lahko kupili brezpilotna letalska plovila, ki bi jih koristili za oprašitev evropskih mest z radioaktivnim materialom, s čimer bi lahko povzročili smrt na tisoče ljudi.

Te skrbi so eden izmed razlogov, da v Washingtonu že dva dni svetovni voditelji razpravljajo, kako preprečiti jedrski terorizem.

Obama: Namere so jasne

"Zaradi naših usklajenih naporov nobeni teroristični skupini doslej ni uspelo pridobiti jedrskega orožja ali umazane bombe, narejene iz radioaktivnih snovi," je po poročanju STA povedal ameriški predsednik Barack Obama. "Ni dvoma, da bi ti norci ubili čim več nedolžnih ljudi, če bi v roke dobili atomsko bombo ali jedrski material," je dodal ameriški predsednik.

Obama | Avtor: EPA EPA

Vrh o jedrski varnosti poteka v luči terorističnih napadov v Bruslju in Parizu, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi in ki so pokazali nezmožnost Evrope, da prepreči tovrstne napade ali sledi pripadnikom Islamske države, ki se vračajo z bojišč Sirije in Iraka, piše AFP.

Obama je udeležencem vrha dejal, da video nadzor Islamske države nad belgijskim jedrskim znanstvenikom ter uporaba kemičnega in biološkega orožja predstavljata jasno namero teroristov.

Po besedah Obame je po svetu okoli 2000 ton jedrskega materialov, veliko pa ga ni ustrezno zavarovanega. Ameriški predsednik je posvaril, da bi lahko bomba s cepljivim materialom v velikosti jabolka pretresla svet. "Majhna količina plutonija bi lahko ubila in ranila več sto tisoč ljudi. Šlo bi za humanitarno, politično, gospodarsko in okoljsko katastrofo z večdesetletnimi globalnimi posledicami. Spremenilo bi naš svet," je opozoril Obama.

Vrha se udeležujejo predstavniki več kot 50 držav. Predstavnikov Rusije sicer na vrhu ni.

Komentarjev 2
  • Zmago 15:19 02.april 2016.

    To se tebi samo zdi "brez zmagovalcev". Upam da poznaš in razumeš rek: "Deli in vladaj" oz. lepšega slovenskega: "Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima !"

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 02.april 2016.

    Bush je Ameriko vpletel v umazano vojno brez zmagovalcev ! Poraženci so znani - NEDOLŽNE ŽRTVE! Človeštvo je (bo) to prepozno spoznalo !