Svet
12 ogledov

IS želi uničiti starodavno mestu Palmira

Palmyra EPA
S prevzemom zgodovinskega mesta Palmira so skrajneži Islamske države prevzeli oblast nad polovico ozemlja Sirije, države, v kateri že več let divja državljanska vojna.

Islamska država (IS) je v noči na četrtek prevzela oblast nad zgodovinskim mestom Palmyra. Pred napadom na mesto je več nevladnih organizacij opozarjalo je vrednost razvalin, ki se nahajajo na obrobju mesta. Mesto so poznali že dva tisoč let pred našim štetjem, ko so se tam ustavljali popotniki, ki so potovali prek sirske puščave.

Sirski režim izgublja na moči

Po enotedenskem obleganju mesta je IS uspela zavzeti Palmiro, ki so jo poskušali rešiti Assadove sile in pripadniki plemena Shaitat. Po poročanju Guardiana so vojščaki IS ubili skoraj 800 borcev vzhodnosirskega plemena. "Zdaj jih nihče ne more več ustaviti. Imajo nemoten dostop do razvalin," ugotavlja Rami Abdurrahman, direktor Sirskega observatorija za človekove pravice. "Hujše je le to, da imajo pod nadzorom že polovico Sirije," nadaljuje Abdurrahman. 

To pomeni, da ima IS oblast na območju med Palmiri, Raqqo in Deir Ezzoro, kar je okoli 95.000 kvadratnih kilometrov. Sedaj pa je zavzela tudi večino državnih plinskih polj in ima nadzor nad večino virov električne energije. Hiter padec Assadovih sil pred mestom je presenetil mnoge, saj je bila prav Palmira eno najpomembnejših strateških mest režima.  

"Uničili bodo vse!"

Palmira je bilo eno najslavnejših mest v antični Siriji. Razvaline so bile pred prihodom IS v zelo dobrem stanju, sedaj se strokovnjaki bojijo, da bodo militantni pripadniki IS uničili preostanke antičnih templjev. Uničili so tudi že več razvalin starodavnih mest v Iraku, med drugim zidove v starodavnem asirskem mestu Nineveh. 

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 15:27 23.maj 2015.

    Vse so se naučili od zahodnjakov.

  • ARBAJTER 20:41 21.maj 2015.

    Kaj bi se zgodilo šele ko bi kdo tem islamskim primitivcem z nivojem inteligence nižje od polžev, začel uničevati njihovo kulturo ali pa tisto, kar je njim sveto?????????????

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:20 21.maj 2015.

    sej druzga k uničevat tak ne znajo