Slovenija
25 ogledov

Išče se stara gospa za nadzorni svet NLB

NLB Saša Despot
S prvimi koraki za privatizacijo NLB je treba začeti že letos, meni njen šef Janko Medja.

Skupina NLB je v prvi polovici leta ustvarila 53,4 milijona evrov dobička po davkih, a ga konec leta ne bo dvakrat toliko, saj pričakujejo več slabitev zaradi slabih posojil. Drugo četrtletje tega leta je bilo sicer že šesto zaporedno pozitivno četrtletje za NLB. 

"To je solidna osnova za privatizacijo,“ je povedal član uprave NLB Archibald Kremser. "Rok za prodajo je do konca 2017, način pa uvrstitev delnic na borzo s prvo prodajo delnic. Če preračunamo, koliko je časa, je treba s prvimi koraki začeti že letos,“ ocenjuje predsednik uprave Janko Medja

Na bančnem trgu cenovna vojna

V upravi NLB menijo, da na trgu divja cenovna vojna. "Šest do sedem bank se na trgu spopada izrazito agresivno, poimensko o bankah ne bi govoril, sodelujejo pa v njej nekateri, ki so bili v preteklosti zagovorniki zdravih bančnih praks, tudi tuje mednarodne finančne skupine,“ je povedal član uprave Blaž Brodnjak. 

"Trend se bo nadaljeval, krediti bodo še cenejši, mi pod določene meje ne bomo šli, to bi pomenilo ponovitev zgodbe iz let 2005 do 2008; iz pogodb, ki ne pokrivajo stroškov tveganja, nastajajo slaba posojila. Dolgoročno moramo povečati nivo storitev, za katere stranke plačajo provizijo,“ je dejal Medja in razložil, da to ne pomeni dvigovanja cen storitev, ampak ponujanje (novih) storitev, ki jih ljudje potrebujejo in so jih pripravljeni plačati.

Pri posojilih za prebivalstvo so hit trenutno fiksne obrestne mere, pri novih dolgoročnih kreditih se je 40 odstotkov ljudi odločilo zanjo. 

Hitrost postaja njihova vrlina

"Za 70 odstotkov malih podjetij odločitve o posojilu sprejmemo še isti delovni dan, za dodatno četrtino pa naslednji delovni dan. Čas od popolne vloge do nakazila enostavnega kredita pa smo skrajšali s 14 na pet dni,“ je spremembe v NLB ponazoril Medja, Brodnjak pa dodal, da imajo že 12.150 uporabnikov mobilne banke KlikIn, kolikor nekatere banke nimajo komitentov, ter da vsak mesec več podjetij odpre račune pri NLB, kot jih zapre. 

Pričakujejo, da bo depozitov manj

Zaradi nizkih obrestnih mer v NLB srednjeročno pričakujejo, da bodo depoziti rasli počasneje kot so ali da bo celo prišlo do odliva, je bil pa letos rekorden priliv v NLB Sklade. "Letos so imeli NLB Skladi več kot pol vseh neto vplačil v vzajemne sklade v Sloveniji, čeprav je njihov tržni delež le 23 odstotkov. To je velik uspeh,“ se je pohvalil Brodnjak. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • h3o 12:15 29.avgust 2015.

    slovenija, i feel puf!