Zdravje > Aktualno
480 ogledov

Iščejo prostovoljce, da bi kvačkali

Hobotnice za nedonošenčke
1/5
Profimedias
Irska bolnišnica išče prostovoljce, ki bi darovali pletene ali kvačkane hobotnice za prezgodaj rojene novorojenčke. Zaradi lovk naj bi bile podobne popkovini in ugodno delovale na nedonošenčke.

Mehke hobotnice delujejo pomirjujoče na prezgodaj rojene otroke, pravijo na oddelku za neonatologijo bolnišnice v irskem Anrimu. Zato so objavili javni poziv, v katerem iščejo ljudi, ki bi bili pripravljeni kvačkati in plesti ter bi male hobotnice darovali bolnišnici. 

Zakaj ravno hobotnice?

Pojasnili so, zakaj želijo prav hobotnice in ne kakršnih koli drugih likov. Pravijo, da lovke hobotnice nedonošenčka spominjajo na popkovino in zato delujejo pomirjujoče, ker imajo občutek, da so v maternici in se počutijo varne. 

Otrokovo pozornost poleg tega odvrnejo od cevčic, ki se nahajajo na njihovem telesu, prav tako pa zaposlijo tudi njihove ročice.

Podobno akcijo so že izvedli v brazilski Curitibi. "Začeli smo z akcijo postavljanja pletenih hobotnic v inkubatorje in opažamo razliko," je za newstalk.com povedala koordinatorica neonatalne oskrbe Ana Bruno Sales. "Dojenčki se privijejo k hobotnici, kakor da so še vedno v maternici. Kraki jim dajo občutek fizičnega kontakta in vzbujajo ugodne občutke."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.