Slovenija
239 ogledov

Iskali 600 pomožnih policistov, danes zapriseglo prvih 57

Begunci na Gruškovju
1/7
Pixsell
Slovenija je dobila novih 57 pomožnih policistov, ki so svečano zaprisegli v telovadnici policijske akademije.

V času povečanih migracij se je slovenska policija odločila okrepiti vrste in z razpisom iskala 600 novih kandidatov. Nanj pa se je prijavilo 560 oseb, a je le okoli 100 kandidatov izpolnjevalo vse pogoje. Na koncu se je 280-urnega programa usposabljanja udeležilo 57 kandidatk in kandidatov.

Ti so danes podpisali pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja, in svečano zaprisegli.

Doslej so jih aktivirali le dvakrat

Pomožni policisti so vpoklicani v primerih, ko bo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

Pred pričetkom povečanega migracijskega toka pa so jih aktivirali le enkrat, in sicer v letu 1996 ob obisku papeža v Sloveniji.

Približno 200 evrov na mesec za pripravljenost

Pomožnemu policistu pripada plačilo za pripravljenost, določeno od osnove, ki jo predstavlja bruto znesek minimalne plače v Republiki Sloveniji in znaša 0,8 odstotka na dan (kar je na primer 15. 2. 2016 znašalo 6,32 evra na dan).

Med opravljanjem nalog policije, usposabljanjem ter v primerih iz prvega odstavka 9. člena Uredbe o pomožni policiji pomožnemu policistu plačilo za pripravljenost ne pripada. Pomožnemu policistu med opravljanjem nalog policije v miru, vojnem in izrednem stanju pripada plačilo v višini 100 odstotkov osnovne plače javnega uslužbenca v 21. plačnem razredu.

Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:57 04.februar 2017.

    Veliko ti mora v glavi manjkati, da greš za policaja! Policaji so itak oboroženi psihopati!

  • Avatar praufo
    praufo 10:14 04.februar 2017.

    ha, ha, slovenska policijska akademija ...

  • privat 09:17 04.februar 2017.

    lasten narod kradejo in unicujejo..le kaj bi ti ljudje radi delali beguncem??