Svet
35 ogledov

Iskali so jih na območju dveh Slovenij, rešila ju je iznajdljivost

Reševanje pogrešanih Ameriška mornarica
Pogrešani par, ki so ju teden dni iskali v prostranstvih Tihega oceana, je rešila njuna domislica, s katero sta nase opozorila reševalce v zraku.

Linus in Sabina Jack, oba stara nekaj čez 60 let, sta bila od minulega tedna pogrešana, potem ko s svojim šestmetrskim čolnom na motorni pogon kljub dogovoru nista priplula na enega izmed otokov na območju Mikronezije. Ko sta odhajala z otoka Weno, sta imela s seboj le omejene zaloge hrane in sta bila brez opreme za prvo pomoč.

Reševalna akcija več dni ni dala nobenih rezultatov, vmes so s pestnajstimi ladjami in dvema letalskima enotama preiskali območje, veliko kar 43 tisoč kvadratnih kilometrov oziroma za dve ozemlji Slovenije.

Nato pa je ladja obalne straže na enem izmed nenaseljenih otočkov ponoči videla žarke svetlobe. Tja so zjutraj nemudoma usmerili helikopter ameriške mornarice. Opazovalec v helikopterju je vedel, da je naletel na pogrešani par, ko je v pesku opazil narisan mednarodni znak za klic v sili "SOS." Zanju je nato poskrbela reševalna ladja, je poročal BBC. 

Gre že za drugi primer v zadnjih mesecih na območju Mikronezije, ko so pogrešani s svojo iznajdljivostjo pripomogli, da so jih našli. Aprila so tako našli in rešili trojico brodolomcev, ki so iz palmovih vej na oddaljenem otočku napisali velikanski napis "na pomoč".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.