Slovenija
26 ogledov

Iskanje službe na račun države

Borut Pahor, Samo Hribar Milic, Gaspari, Krizanic, Krebs, Pavlica, predsednik vl Boštjan Tacol
Nadomestila. Profesorji čakajo novo študijsko leto. Žarnić dela brezplačno, Križanič išče projekte. Župani. Prejemajo nadomestilo in nagrado za županovanje.

Nadomestila. Enajst ministrov Pahorjeve vlade še prejema nadomestilo plače. Več jih čaka novo študijsko leto, da se bodo lahko vrnili v službe na fakultetah.

Med njimi je tudi nekdanji minister za okolje Roko Žarnić, ki je v tem trenutku, kot je dejal, prostovoljno in brez plačila vodja evropskih projektov in organizator konference v Splitu: "Koga briga, kaj počnem, pomembno je, da za to nisem plačan. Če nekaj delam prostovoljno, pa nikogar ne briga." Oktobra bo spet prevzel profesorske obveznosti na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, ni pa želel izdati, ali je na fakulteti zdaj delno zaposlen in ali za to prejema plačilo.

Nekdanji minister za šolstvo Igor Lukšič pa je brez težav priznal, da ob nadomestilu – najvišjem izmed vseh, ki jih dobivajo nekdanji ministri – prejema petino plače za profesuro. Aprila je dobil 3.398 evrov nadomestila; več, kot dobi plače predsednik vlade Janeza Janše, pa je prejel zaradi olajšav, ki jih ima kot oče štirih otrok. Njegova bruto plača je sicer okoli 800 evrov nižja od Janševe, ki znaša 6.237 evrov.

Pogodbo o zaposlitvi pa sta za čas ministrovanja zamrznila nekdanji minister za delo Ivan Svetlik in nekdanji prometni minister Patrick Vlačič. Prvi se na fakulteti za družbene vede, kot je razkril, že pripravlja na novo študijsko leto, Vlačič pa se bo o vrnitvi na fakulteto za pomorstvo in promet odločil po volitvah za predsednika stranke SD. Vsi profesorji, ki smo jih poklicali, so zagotovili, da se zaradi že dodeljenih študijskih ur med kolege na fakulteti po izteku mandata tja takoj niso mogli vrniti.

Kresalova in Zalar skupaj

Ob Borutu Pahorju in Dejanu Židanu, ki sta postala poslanca, so si službo že poiskale Majda Širca Ravnikar, ki se je vrnila na RTV Slovenija, ter Irma Pavlinič Krebs in Katarina Kresal, ki sta se vrnili med odvetnike. Kresalova je odprla Evropski center za reševanje sporov, s katerim bo sodeloval tudi Aleš Zalar, nekdanji minister za pravosodje. Kot je povedal, se še ni odločil, ali bo opravil odvetniški izpit in z njimi deloval samostojno ali se bo v centru zaposlil kot pravnik.

Nadomestilo poslanske plače pa prejemata Gregor Golobič, nekdanji minister za gospodarstvo, ki se mu je mandat iztekel med poslanci, in Franc Križanič, bivši finančni minister. Križanič, skoraj 14-odstotni solastnik Ekonomskega inštituta, se namerava tja vrniti do poletja. Kot je dejal, mora najprej najti projekte, s katerimi se bo ukvarjal.

 

Župani z nadomestilom

Med prejemniki nadomestila je še vedno osem od desetih županov, ki so bili poslanci. Že februarja se je nadomestilu odpovedal Bojan Kontič, župan Velenja; kot je pojasnil, je počakal toliko, da je na seji občinskega sveta sporočil odločitev, da bo občino vodil profesionalno. Če bi še naprej prejemal nadomestilo plače in hkrati nagrado za županovanje, bi bilo to zanj ugodneje; skupaj bi naneslo okoli štiri tisoč evrov, z župansko plačo pa prejme okoli 2.200 evrov.

Nadomestilo dobiva tudi Alan Bukovnik, župan Radelj ob Dravi. Pojasnil je, da se je tako odločil, saj bo s tem lokalni skupnosti privarčeval od 15 do 20 tisoč evrov. Podobno razmišlja Borut Sajovic, župan Tržiča, ki pa je med drugim del prejetega denarja, več kot tisoč evrov, podaril v 
dobrodelne namene.

Komentarjev 2
  • vanč 09:15 17.maj 2012.

    Kaj pa Anderlič je dobil poklic šlosarja,samo se ne znajde na novi tehnologiji.

  • MeršolLingvist 07:25 17.maj 2012.

    "Nekdanji minister za šolstvo Igor Lukšič pa je brez težav priznal, da ob nadomestilu – najvišjem izmed vseh, ki jih dobivajo nekdanji ministri – prejema petino plače za profesuro."Predvidevam, da o tem, da bi se zaradi plače odpovedal ...prikaži več delu nadomestila, ne razmišlja. Kapitalist je, ne socialdemokrat. Spomnimo se Viranta, kako ste ga nabijali. Tudi vi Zurnal24 - Jankovićev uradni list.