Svet
29 ogledov

Islamska države prevzela odgovornost za napade v Teksasu

Napad v Garlandu EPA
Dan po prvem napadu IS na ameriških tleh, teroristična organizacija napoveduje še grozljivejše napade v prihodnosti.

Po včerajšnjem napadu na tekmovanje v karikaturah preroka Mohamedav v teksaškem Garlandu je policija objavila prve podrobnosti o strelcih. Ogdovornost za napad je prevzela Islamska država (IS), ki ob tem že napoveduje nove napade.

Eden napalcev oblastem že leta znan

Napad v Garlandu | Avtor: EPA EPA

Napadalca so ameriške oblasti identificirale kot 30-letnega Eltona Simpsona in 34-letnega Nadrija Soofija, ki sta bila sostanovalca v Phoenixu. Simpson je bil znan ameriškemu FBI od leta 2006, leta 2011 je bil obsojen na tri mesece pogojne kazni, ker je uradnik lagal glede potovanja v Afrika – pričal je, da bo v Južni Afriki obiskoval univerzo, a se je izkazalo, da je želel v Somalijo in se priklučiti tamkajšnjemu džihadu.

Drugi napadalec državnem oblastem pred napadom naj ne bi bil znan. Soofi je študiral medicino v Utahu, a je univerzo zapustil pred zaključkom študija.

Pred napadom svarila aktivistka Anonymousa

Po informacijah Daily Mail je ženska, aktivistka Anonymousa, teksaško policijo dva dni pred streljanjem v Garlandu svarila pred možnim napadom. Anonymous že nekaj časa sledi objavam na družbenih omrežjih, ki so povezani z IS. Aktivistka je teksaškim oblastem posredovala sporočilo, ki ga je zasledila na Twitterju. Opozorilo nikoli ni prispelo do protiterorističnega oddelka policije.

IS napoveduje več napadov

IS je danes prevzela odgovornost za napad v Garlandu in prek svoje radijske postaje napovedala nove napade: "Dva vojaka kalifata sta izvedla napad na umetniško razstavo v Garlandu v Teksasu, ki je prikazovala negativne podobe preroka Mohameda. Sporočamo Ameriki, da bo to, kar bo prišlo še hujše in bolj boleče in vojaki kalifata vam bodo pokazali, kako vas lahko prizadanejo.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.