Svet
18 ogledov

Islandci beguncem množično nudijo svoje domove

Begunci v Nemčiji EPA
Po tako množični reakciji svojih državljanov islandska vlada preučuje možnosti povečanja svoje kvote beguncev.

Islandska vlada je prejšnji mesec napovedala, da bo v svojo državo sprejela 50 beguncev iz Sirije; na to napoved se je odzvala tamkajšnja pisateljica Bryndis Bjorgvinsdottir, ki je sodržavljane pozvala, da solidarno podprejo tiste, ki jim je potreben azil, piše britanski Telegraph.

V roku 24-tih ur se je kar deset tisoč prebivalcev države, ki šteje le dobrih 300 tisoč ljudi, odzvalo preko Faceebooka in beguncem ponudilo svoje domove. Hkrati so pozvali svojo vlado, da naj stori več kar se tiče reševanja begunske problematike.

"Sem mama samohranilka 6-letnega sina. Sprejmeva lahko begunca, še najraje otroka. Učiteljica sem in naučila ga bom, da govori, bere in piše v našem jeziku in da se prilagodi naši družbi. Imava potrebna oblačila, posteljo, igračke in vse ostalo, kar bi takšen otrok potreboval. Vsekakor bova zanj plačala tudi letalsko karto," je napisala ena izmed komentatork poziva na Facebooku Hekla Stefansdottir. Njena ponudba je le ena izmed mnogih.

Po tako odmevni reakciji svojih državljanov islandska vlada preučuje množnosti povečanja svoje kvote za begunce. Pristojna ministrica Eyglo Hardardottir je za islandske medije povedala, da preučujejo ponudbe s Facebooka in možnosti povečanja kvote beguncev v njihovi državi.

Komentarjev 16
  • MCristo 22:52 04.september 2015.

    Naci se zahvaljuje. :)

  • MCristo 19:07 04.september 2015.

    V tem se razlikuje normalen razvit narod od primitivnega. Pri nas se to ne bi zgodilo, žal. Smo pač primitiven narod. Zaenkrat.

  • mph 18:18 02.september 2015.

    Marsikje sem se strinjal s tabo v drugih temah, tukaj pa ne oz. ne za vsako ceno. Kje bi pa ti postavil mejo? Zdaj 10t, 100t, jutri milijon, morda 10 ali 20 milijonov ... kjer gre za to, da se ...prikaži več pomaga pomoči potrebnim ali pa sploh ni več to? Ko jih bo npr. v Sloveniji 100.000 ali pa 300.000, boš še vedno vztrajal, da je edino človečno pomagat do nezavesti vsem, ki odprejo usta, da kaj pade noter?Jaz sem absolutno za otroke in politične preganjance, tukaj pa se konča. Te namembna država rabi, super, če ne, pejdi od kjer si prišel. Probleme pa je potrebno reševati tam, kjer nastajajo.