Svet
16 ogledov

Islandija že ima novega premierja

Islandija protest EPA
Dan po odstopu starega Islandija z novim premierjem in dogovorom o predčasnih volitvah.

V torek je zaradi razkritij afere Panamski dokumenti odstopil islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Le dan zatem pa so v vladajoči desnosredinski koaliciji imenovali kmetijskega ministra Sigurdurja Ingija Johannssona za novega premierja. 

Johannsson je po imenovanju povedal, da pričakujejo, da bodo predčasne volitve potekale jeseni. Kljub pozivom več tisoč protestnikov k odstopu celotne vlade, Johannsson vztraja, da bo koalicija še naprej vodila državo. "Še naprej bomo delali skupaj. Upamo seveda, da bo to prispevalo k stabilnosti političnega sistema," je napovedal. 

Njegov predhodnik, 41-letni Gunnlaugsson je odstopil, ko se je v luči afere Panamski dokumenti izvedelo, da je skupaj s soprogo imel podjetje na Britanskih deviških otokih, ki jih sicer številni označujejo za davčno oazo. Za odstop se je odločil po množičnih protestih, na katerih so zahtevali njegov odhod s položaja.

Komentarjev 5
  • jozicamurn 04:05 08.april 2016.

    Islandci me presenečajo, tako bi morali našo vlado in koruptivne politike odstraniti takoj ko ne naredijo nič v prid državljanov kar bi bilo občutno in vidno na bolje takoj ne pa da dajejo prazne obljube v prihodnost.

  • allstarr111 10:26 07.april 2016.

    Mi se lahko samo hebemo, če gremo vsi na cesto pri nas na miren način ne bo odstopil niti mestni redar kaj šele premijer, bog ne dej da pade vlada, rdečim se utrga od straha.

  • Papaja Popi 10:19 07.april 2016.

    Islandija nam je lahko za vzor, kaj lahko ljudstvo naredi, če je složno.