Svet
56 ogledov

Italija ima novega predsednika vlade

Paolo Gentiloni EPA
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes za novega predsednika vlade imenoval dosedanjega zunanjega ministra Paola Gentilonija. 62-letni socialdemokrat bo zdaj oblikoval novo vlado, ki bo nadomestila vlado Mattea Renzija.

Gentiloni je imenovanje Mattarelle sprejel pogojno; kot je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zappetti, bo najprej preveril, ali bo imel v parlamentu zadostno večino. Pred objavo novice o imenovanju se je Gentiloni pri Mattarelli mudil okoli 45 minut.

Gentiloni, pomemben član italijanske Demokratske stranke, najmočnejše stranke v parlamentu v Rimu, velja za tesnega zaveznika Renzija, ki je po porazu na referendumu o reformah ustave prejšnjo nedeljo izpolnil obljube in potem v sredo po sprejemu proračuna odstopil. S pomočjo Renzija se je tudi uveljavil v stranki, zato komentatorji že namigujejo, da mu bo uslugo vrnil in da bo Renzi pravzaprav še vedno vladal iz ozadja.

Renzi je tudi sicer že jasno nakazal, da se bo na čelu stranke potegoval za vnovično vodenje vlade na naslednjih volitvah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.