Slovenija > Črna kronika
52 ogledov

Italijan kradel arhivske dokumente

Zaseženi arhivski dokumenti
1/8
PU Koper
66-letni Italijan več let iz Pokrajinskega arhiva v Kopru kradel arhivske dokumente neprecenljive vrednosti.

Kriminalistična preiskava je trajala vse od marca lanskega leta, ko so 66-letnega Italijana zasačili pri poskusu tatvine.

Ugotovili so, da je Italijan že vse od leta 2009 redno zahajal v čitalnico Pokrajinskega arhiva v Kopru in kradel arhivske dokumente neprecenljive vrednosti, ki imajo status kulturnega spomenika.

Pet škatel dokumentov

Marca lani pa so ga zasačili zaposleni v arhivu – Italijan je nato pobegnil. Koprski kriminalisti so sodelovali z italijanskimi kolegi. Ti so pri osumljencu, ki živi na območju Trsta, izvedli hišno preiskavo. Našli in zasegli so mu kar pet večjih kartonskih  škatel različne  arhivske  dokumentacije,  ki jo je ukradel prav    iz  Pokrajinskega  arhiva Koper. "Po nestrokovni oceni  bi  lahko  zasežena dokumentacija, če bi bila prodana na črnem trgu, dosegla vrednost preko 1.000.000 evrov," so sporočili s PU Koper.

Zoper Italijana so podali kazensko ovadbo zaradi 40 kaznivih dejanj velike tatvine, za kar je zagrožena zaporna kazen do pet let zapora. Zaseženo dokumentacijo pa so že vrnili v arhiv.

Komentarjev 5
  • 12345 16:17 11.november 2013.

    Na vseh vzvodih, ki so ščitili domovino se je popustilo, zliberaliziralo - v slabem pomenu besede, zato pa odteka denar, pa kulturnozgodovinski arhiv in vse to barabe izkoriščajo kodiletatnti pa varujejo lastnino.

  • Stolp 16:10 11.november 2013.

    Saj tam nekje so sredi sezone, koi bi morali imeti odprto za turiste. Joooj sam da pride trojak pa mal počisti z javno upravo upam, da bo tudi v občine kaj segla.Moja sestrične dela v javni upravi in ...prikaži več pravi, da tam ena prihaja v službo samo da zjutraj spije kofe...

  • KOJAK 15:46 11.november 2013.

    TOČNO TAKO!