Slovenija
42 ogledov

Italijani želijo postati slovenski državljani

Žurnal24 main
Statistike kažejo, da Slovenija zadnjih nekaj let zapored 160 Italijanom podeli slovensko državljanstvo. Več tujcev, ki bi radi postali državljani naše države prihaja le iz Bosne in Hercegovine.

Evropski statistični urad je objavil podatke, ki kažejo, da je pred dvema letoma za slovensko državljanstvo zaprosilo okoli 1.500 tujcev. Največ, skoraj 40 odstotkov, jih je bilo iz Bosne in Hercegovine, približno 300 pa iz Evropske unije – od tega 160 Italijanov. Le nekaj manj kot naših vzhodnih sosedov je Makedoncev in Srbov. Koliko je Slovencev, ki zaprosijo za tuje državljanstvo, evropski statistiki niso objavili.

Državljanstvo EU dobilo največ Maročanov

V Evropsko unijo (EU) se je sicer pred dvema letoma preselilo največ Maročanov, kar 67 tisoč, sledijo državljani Turčije, ki jih je bilo dobrih 50 tisoč. 

"Državljanstvo EU prinaša nove pravice in možnosti. Življenje in prosto gibanje po EU sta dve glavni značilnosti, zaradi katere tujci zaprošajo za državljanstvo držav članic," številke komentirajo v Evropski komisiji in pojasnjujejo, da imajo državljani EU vsako leto več možnosti za potovanja, študiranje in delo v državah članicah. Prav zaradi teh lastnosti se po njihovih ocenah krepijo tudi vezi med Evropejci.

Komentarjev 1
  • mirko 13:11 24.november 2014.

    Logično, to so upokojeni Italijani, ker so življenjski stroški v Sloveniji precej nižji kot v Italiji.