Svet
78 ogledov

Italijanska banka za zavarovanje posojil vzame tudi sir

Parmezan Profimedias
Banka Credito Emiliano v italijanski pokrajini Emilia Romagna na severu države za zavarovanje posojil sprejema tudi velikanske hlebce parmezana.

Nenavaden način poslovanja banke je postal primer, ki ga poučujejo celo na poslovni šoli na Harvardu. Banka Credito Emiliano takšne vrste zavarovanja za posojila malim in srednje velikim podjetjem sprejema že od leta 1953.

Bankirji tako spodbujajo lokalno proizvodnjo mleka, kmetje pa na drugi strani nimajo skrbi s skladiščenjem sira, saj za to poskrbijo - finančniki, piše revija Forbes.

"V raziskavi sem pod drobnogled vzel kako ta način poslovanja kmetov vpliva na delo bankirjev in obratno. To je odličen primer, kako se lahko finance prilagodijo načinu poslovanja," pravi Nikolaos Trichakis, profesor s Harvarda, ki je primer vzel pod drobnogled. 

V skladišču 440 tisoč hlebcev sira

Magazziini Generali delle Tagliate (MGT), je družba, ki jo je ustanovila banka Credito Emiliano - v dveh njenih skladiščih je prostora za 440 tisoč do dvesto kilogramskih hlebcov sira, nadzorujejo pa ga posebej za to izurjeni strokovnjaki. Sir starajo od 18 do 36 mesecev in dlje kot je sir v skladišču, več je vreden. 

Parmezan | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot ugotavlja Trichakis se v skladišču MGT pokvari zelo malo sira - le okoli odstotek ga pristane v smeteh, povprečje v industriji je sicer kar desetina.

Proizvodnja parmezana Parmigiano-Reggiano, pravijo mu tudi kralj med siri, je sicer zelo draga, zato se veliko kmetov odloči, da bo njihov sir zorel v skladiščih velikih podjetjij.

Če se na siru pojavijo luknjice, razpoke ali druge nepravilnosti, ga je praktično nemogoče prodati, še pišejo v Forbesu. 

"Banka, ki skrbi za ljudi in skupnosti"

Veliko proizvajalcev je majhnih, družinskih podjetij, zato so še posebej dovzetni za tržna tveganja, med drugim za veliko nihanje cen parmezana.

Harvardski profesor ugotavlja, da lahko eno odstotna razlika v povpraševanju pomeni deset odstotno spremembo v ceni sira. "In ko je gospodarstvo v krizi, je drag sir običajno luksuzna dobrina, ki jo le redki kupijo," pravi Trichakis.

Če proizvajalci ne morejo odplačevati dolgov, banka sir proda. 

Za primerjavo, sirarska industrija predstavlja le okoli odstotek bankinega posla, harvardski profesor pa poudarja da je učinek, ki ga ima banka s tovrstnim poslom na lokalno skupnost vredna veliko več. 

"Credito Emiliano ljudje vidijo kot banko, ki jo skrbi za skupnost, za regijo in proizvajalce sira," pravi Trichakis.  

Parmezan | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.