Šport > Nogomet
23 ogledov

Juventus s pomočjo vremena še malce pobegnil

Giorgio Chiellini
1/35
Reuters
Hud naliv vzel možnost AS Romi, da bi resneje pritisnila na staro damo, ki je po zmag nad Interjem (3:1) še bolj pobegnila. Tekma s Parmo po nekaj minutah odpovedana. Katastrofa Napolija v Bergamu (0:3).

Nedeljsko dogajanje prve italijanske nogometne lige se je zaključilo tako, kot bi si amrsikateri nogometni navdušenec lahko želel – z Derbyjem d'Italia. Juventus je na tradicionalnem derbiju v Torinu gostil milanski Inter in se izkazal za bolj slabega gostitetelja, saj je črno-modre domov poslal brez točk ob novem porazu. Inter, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih, je s porazom z 1:3 padel še malce globje v luknjo, medtem ko je Juventus čedalje bliže novemu naslovu prvaka.

Lichtsteiner ukanil "Sarmo"

Juventus je že po dveh minutah in pol Interju pokazal zakaj se trenutno nahajajo na vrhu prvenstvene lestvice. Po kotu se je sam pred Samirjem Handanovićem znašel Carlos Tévez, a je slovenski reprezentančni vratar obranil oba Argentinčeva strela preden je Giorgio Chiellini žogo poslal daleč mimo vrat.

Veliko bolj natančen je bil v 16. minuti Stephane Lichtsteiner. Po imenitni podaji Andrea Pirla je obramba pozabila na juventusovega bočnega igralca, ki je z glavo natančno meril na daljšo vratnico Handanovića, ki je bil nemočen pri zadetku za vodstvo belo-črnih. Inter v prvem delu prvega polčasa ni našel luknje v vrstah domačih, tako si gostje niso mogli pripraviti nobene nevarne priložnosti.

Inter brez odgovora v prvem polčasu

Po zadetku sta obe ekipi bolj kot ne igrali zgolj med obema kazenskima prostoroma. Na preizkušnji se je v 37. minuti znašel zopet 'Sarma', ki pa pa je strel z razdalje brez težav ubranil. Le nekaj minut kasneje pa so se prvič v priložnosti znašli gostje. Mladi Mateo Kovačić je lepo potegnil in nato podal do Rodriga Palacia, ki pa je streljal slabo in ni ogrozil vrat Marca Storarija.

Prav v zadnjih minutah prvega polčasa se je igra nekoliko razživela, a zadetkov ni bilo več. Domači so tako po Švicarjevi zaslugi na odmor odšli s prednostjo. Gostje se kljub zaostanku ne bodo predali, še bolj pa jih podžiga spomin na lansko tekmo v Torinu, ko so prav tako zaostajali na koncu pa se v Milano vrnili z zmago s 3:1.

Chiellini in Vidal zdrobila upe

No, tokrat se ta scenarij ne bo ponovil. Ta up je nogometašem Interja že v drugi minuti drugega polčasa vzel Giorgio Chiellini, ki je z zadetkom izkoristil novo slabo reakcijo gostujoče obrambe po kotu. Medtem ko domači večinoma svoje priložnosti na tekmi s pridom izkoriščajo, tiste redke na drugi strani zapravlja Rodrigo Palacio. Po podaji Rickyja Álvareza se je tokrat znašel z žogo na šestih metrih od vrat domačih, a žogo poslal močno preko vrat.

Slavje Artura Vidala | Avtor: Reuters Reuters
Njegova zapravljivost je bil hitro kaznovana. Po metu iz avta je žogo v kazenskem prostoru Interja sprejel Fernando Llorente in lepo našel Paula Pogbaja. Strel Francoza je slovenski vratar lepo branil, a kaj ko je odboja prišel Arturo Vidal, ki je žogo le še potisnil v nebranjeno mrežo. Ko se je že zdelo, da stvari za Inter ne morejo biti bolj črne pa je posvetil žarek upanja.

Po izvajanju kota se je žoga večkrat odbila v kazenskem šprostoru domačih, na koncu pa pristala na nogin Rolanda, ki je natančno meril in zasotanek znižal na dva gola. Pet minut pred koncem pa je bil znova na delu Palacio. Nova imenitna priložnost za zadetek je splavala po vodi, ko je z glavo iz bližine meril, kam drugam kot, prek vrat. Končni izid bi lahko bil še malce višji v korist Juveta, a je Handanović ob pomoči vratnice preprečil veselje Mirku Vučiniću, za katerega se je še pred kratkim zdelo,d a bo danes igral za nasprotnika.

Vreme vzelo tekmo v Rimu

Domača tekma AS Rome proti Parmi je po osmih minutah igre odpadla zaradi neregularnih razmer, ki so zelenico olimpijskega stadiona spremenile v močvirje. Obračun se je začel kljub velikim lužam na glavnem igrišču večnega mesta, a je deževje stanje tako poslabšalo, da je glavni sodnik Andrea De Marco sprejel edino možno odločitev in tekmo prekinil.

De Marco je v skladu s predpisi poskusil zakotaliti žogo po zelenici, ker pa je na namočeni travi bolj plavala kot se odbijala, je ekipi poslal v slačilnici. Gledalci so se ob njegovem žoganju zabavali z vzkliki: "Olé!"

Pred večernim derbijem Juventusa in Interja je vodstvo tekmovanja sporočilo, da je tekma prestavljena, a natančnega datuma še ni. Rimljani bi se lahko pred "Derbyjem d'Italia" še dodatno približali stari dami, ki pa jim je ob odpovedi tekme na Olimpicu pobegnila na ogromnih devet točk razlike.

Denis in Moralez za vesoljni potop Napolija

Atalantin ostrostrelec Germán Denis je izkoristil nekaj komičnega branjenja svoje nekdanje ekipe Napolija in vedno bolj nihajočemu moštvui Rafaela Beníteza z dvema goloma zadal nov boleč poraz. Denisov rojak Maxi Moralez je zaokrožil visoko zmago nad sinje modrimi, ki jim letos na zelenicah ekip s sredine lestvice nikakor ne gre.

Benítez je tekmo presenetljivo začel brez napadalcev Gonzala Higuaína in Mareka Hamšika, v slabem prvem polčasu, ki so ga z metanjem dimnih bomb za enim od obeh golov zaznamovali predvsem navijači, pa se mu poteza ni obrestovala. Blerim Džemaili je kmalu po začetku drugih 45 minut izgubil žogo in Denisu omogočil, da je s strelom po tleh premagal Pepeja Reino, ki bi praktično moral bolje posredovati.

Higuaín je kmalu po prihodu v igro zapretil Andrei Consigliju, a je domače moštvo kmalu še zvišalo svoj naskok. Tokrat je bil Gökhan Inler tisti, ki je s slabim izbijanjem Denisu omogočil nov strel, ki je poletel mimo Reine v mrežo. Moralez je v 70. minuti odločil tekmo s tretjim golom popoldneva, znova pa so bili dirigenti kar gostje – Federicu Fernándezu je zdrsnilo, Moralez pa je vzel ponujeno za končnih 3:0.

Tudi brez Hernanesa gre

Lazio je slavil pri Chievu (2:0), celo tekmo je odigral Boštjan Cesar, medtem ko je bil Dejan Lazarević na klopi. Slavje Rimljanov je bilo še toliko bolj pomembno, ker je bila to prva tekma brez njihovega najboljšega vezista Hernanesa, ki je na zadnji dan prestopnega roka okrepil Inter.

Sassuolo, prvič brez Jasmina Kurtića, je na debiju trenerja Alberta Malesanija doma izgubil s Hellas Verono (1:2).

Kurtić debitiral in z biki zadržal Milan

Domači trener Clarence Seedorf se je po tretjo zaporedno zmago v Serie A na klopi AC Milana podal brez Maria Balotellija, junaka nedavnih tekem rdeče-črnih in Torina, pri katerih je na klopi prvič sedel tudi slovenski reprezentant Kurtić.

Valterja Birse tako kot kaznovanega Balotellija ni bilo v moštvu s San Sira, ki bi lahko povedlo že v enem prvih napadov – Giampaolo Pazzini se je lepo obrnil in v padcu oplazil prečko, minimalistično pa je posredoval tudi gostujoči vratar Daniele Padelli. Po boljšem začetku domačih pa so povedli letos navdušujoči Torinčani, potem ko je Emiliano Moretti našel Cira Immobileja, ki je mobilno "zlomil" Danieleja Bonero in po prodoru v kazenski prostor neubranljivo zadel v daljši kot.

Ramijev prvenec

Po pol ure igre bi kaj lahko bilo tudi 0:2, če bi po fantastični podaji Alessia Cercija povsem sam na drugi vratnici bolje meril Alexander Farnerud. Padelli je še pred polčasom z izvrstno obrambo ustavil tudi Kakája, a je nervozo na San Siru kmalu po začetku nadaljevanja s svojim prvencem pomiril francoski branilec Adil Rami.

Nekdanji smetar iz Fréjusa na jugu Francije je po izmenjavi s Sulleyjem Muntarijem prišel do žoge v kazenskem prostoru, po njegovem močnem strelu pa je po zaslugi odboja od Kamila Glika končala v mreži za 1:1. Rami je ob igrišču prešerno slavil z rojakom Philippejem Mexèsom, oddahnil pa si je tudi Seedorf.

Debi Kurtića

Novo slavje Nizozemca ob zadetku Robinha v 59. minuti je pokvarila zastavica stranskega sodnika, ki je razveljavil gol Brazilca po lepi podaji skozi obrambo z noge rojaka Kakája. Kurtić je svoj debi dočakal deset minut kasneje, ko je na zelenici milanskega nogometnega hrama zamenjal Albanca Migjena Basho.

Kurtić je s soigralci brez večjih razburjenj zdržal tudi v štiri minute dolgem sodnikovem dodatku. Kaká je imel na voljo prosti strel z zelo ugodnega položaja, a ga poslal na severno tribuno za mršav remi rdeče črnih, ki pa je sicer ohranil nepremagljivi ligaški niz Seedorfa po povratku v klub iz Brazilije. Pri Milanu je celo tekmo s klopi pospremil Michael Essien.

Stari znanec Iličiću pokvaril večer na Sardiniji

Gol nekdanjega soigralca Josipa Iličića pri Palermu, Čilenca Mauricia Pinille, je na Sardiniji odločil obračun zdaj trinajstega Cagliarija in četrte Fiorentine, po katerem bodo vijoličasti očitno še izgubili stik z najboljšimi v Serie A.

Pinilla Cagliari Fiorentina Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Trener gostov Vincenzo Montella je v podporo Alessandru Matriju v konico napada poleg Iličića postavil še Matíasa Fernándeza, a se nihče od omenjenih proti izjemno dobro organiziranim "Sardom" ni naigral.

Anderson preslab, da bi končal tekmo

Na večno neodprtem stadionu na Sardiniji so bili domači konkretnejši, povedli pa tik pred polčasom, ko je Facundo Roncaglia podrl Marca Saua, najstrožjo kazen pa je izkoristil Pinilla. Iličiću tudi v drugem polčasu s soigralci kljub prepričljivi prevladi v posesti žoge ni uspelo zlomiti domačih, ki bi lahko v zaključku slavili tudi z višjo razliko.

Tekmo za pozabo je odigral novi član toskanskega ponosa, Brazilec Anderson, ki je začel obračun, a ga po 52 minutah zaključil, ko je imel Montella okroglega Južnoameričana dovolj in ga zamenjal s Špancem Borjo Valerom.

Bologna še naprej živi nevarno

Ob isti uri kot tekma na stadionu Sant'Elia se je začel tudi obračun v Bologni, ki je z Renejem Krhinom na klopi izgubila proti Udineseju in ostala tik nad mesti, ki ob koncu sezone vodijo v Serie B (0:2). Točke Videmčanom je po enajstmetrovki Antonia Di Nataleja dokončno zagotovil Nicolás López.

Videmčani so tako še naprej točko in mesto za Cagliarijem, po šele petem golu Di Nataleja v njegovi poslovilni sezoni pa je za belo-črne v enem zadnjih napadov zadel López, ki je brezhibno zaključil protinapad.

Italijanska liga, 22. kolo:

Bologna : Udinese 0:2 (0:1)
Di Natale (15/11-m), López (90)
Krhin (Bologna) je bil na klopi.

Cagliari : Fiorentina 1:0 (1:0)
Pinilla (39/11-m)
Iličić (Fiorentina) je odigral celo tekmo.

AC Milan : Torino 1:1 (0:1)
Rami (49); Immobile (17)
Birse (Milan) ni v ekipi, Kurtić (Torino) je igral od 69. minute.

Atalanta : Napoli 3:0 (0:0)
Denis (47, 65), Moralez (70)

Catania : Livorno 3:3 (0:0)
Bergessio (61), Barrientos (75), Almirón (88); Emeghara (51, 77), Paulinho (72/11-m)

ChievoVerona : Lazio 0:2 (0:1)
Candreva (6), Keita (71)
Cesar je odigral celo tekmo, Lazarević (oba Chievo) je bil na klopi.

AS Roma : Parma 0:0*
* – tekmo so po osmih minutah odpovedali zaradi dežja

Sassuolo : Hellas Verona 1:2 (0:0)
Floro Flores (90); Manfredini (50/a.g.), Toni (87)

Juventus : Inter 3:1 (1:0)
Lichsteiner (16), Chiellini (47), Vidal (55); Rolando (71)
Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Ponedeljek ob 20.45:
Genoa – Sampdoria

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.