Šport
48 ogledov

Ana in Kai izpadla, Polona dalje

Ana Ivanović EPA
Z uvodnimi dvoboji v posamični konkurenci se je na igriščih Flushing Meadows v New Yorku začelo OP ZDA. Prvi krog je že postregel z nekaterimi presenečenji. Izpadla je nekdanja številka ena ženskega tenisa in najboljša srbska igralka Ana Ivanović.

Za Ano Ivanović, sicer sedmo nosilko turnirja, so bile usodne številke napake, ki jih je izkoristila njena nepostavljena slovaška tekmica Dominika Cibulkova, ki je v naslednji krog napredovala z izidom 6:3, 3:6, 6:3, čeprav je na turnirju nastopila s popotnico poškodbe Ahilove tetive. Manj težav je imela Poljakinja Agnieszka Radwanska, 15. nosilka, ki je s 6:2, 6:3 ugnala Čehinjo Katerino Siniakovo.

Poslovila pa se je tudi dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam. Svetlana Kuznjecova, ki je bila v New Yorku uspešna leta 2004, pred uspehom na US opnu pa je istega leta osvojila še naslov na OP Francije, je izpadla v dvoboju z nepostavljeno Francozinjo Kristino Mladenović, ki je slavila z izidom 6:3, 7:5.

Presenetljivo pa je napredovala 19-letna Estonka Anett Kontaveit, 152. igralka na svetovni jakostni lestvici WTA, ki se je v svoj prvi glavni žreb US Opna prebila skozi kvalifikacije. V 1. krogu je s 7:5, 6:2 izločila 11 let starejšo in 92 mest bolje rangirano avstralsko veteranko Casey Dellacqua. V naslednji krog se je uvrstila še ena Estonka. Kaia Kanepi je bila boljša od Nemke Anna-Lene Friedsam. Za prvo veliko veselje domačega občinstva je poskrbela Američanka Lauren Davis, ki je po zahtevnih dveh nizih, oba sta se končala po podaljšani igri, ugnala Britanko Heather Watson. Napredovala je še manj znana Američanka Jessica Pegula, ki je izločila Belgijko Alison Van Uytvanck. Napredovala je tudi Srbkinja Bojana Jovanovski, ki je v dveh nizih izločila Španko Laro Arruabarreno, Rusinja Jekaterina Makarova, 13. nosilka, pa je bila boljša od Brazilke Teliane Pereira s 6:3, 6:3.

Slovo lanskega finalista

Pri moških so si napredovanje prislužili Belgijec David Goffin, 14. nosilec, ki je bil boljši od Italijana Simoneja Bolellija, Kazahstanec Mihail Kukuškin po predaji Tajvanca Yen-Hsun Luja v tretjem nizu ter Bolgar Grigor Dimitrov, 17. nosilec, ki je izločil Avstralca Matthewa Ebdna.

V drugem krogu bo zaigral tudi Američan Mardy Fish po zmagi nad Italijanom Marcom Cecchinatom, 29-letni Turek Marsel Ilhan pa se novega uspeha, ko se je tretjič v karieri uvrstil v drugi krog OP ZDA veseli, potem ko je 36-letni češki veteran Radek Štepanek dvoboj predal v četrtem nizu. Za 19. nosilca Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja Finec Jarkko Nieminen ni predstavljal večje ovire za preboj v drugi krog US Opna.

Kai Nishikori ne bo ponovil lanskega največjega uspeha kateregakoli azijskega tenisača na turnirjih velike četverice. Japonec je lani na OP ZDA napredoval vse do finala, v katerem je moral priznati premoč zmagovalcu Hrvatu Marinu Čiliću. Letos pa se je Japončeva pot končala že v uvodnem dvoboju. Boljši od Japonca je bil Francoz Benoit Paire, ki je četrtopostavljenega Nishikorija premagal v petih nizih s 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (6), 6:4.

Osip favoritov za letošnjo krono se je sicer začel že pred turnirjem, ko se je na predvečer začetka glavnih obračunov zaradi poškodbe umaknila ruska zvezdnica Marija Šarapova.

Hercogova napredovala

Slovenija ima v New Yorku le eno igralko; Polona Hercog se je v prvem krogu na igrišču številka 14 pomerila s Kazahstanko Zarino Dijas, najboljša slovenska teniška igralka pa je slavila v dveh nizih po uri in pol igre.Hercogova je 34. igralko sveta izločila s 6:2 in 7:5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.