Šport
277 ogledov

Kostelić: Najtežja stvar v življenju

Ivica Kostelić Grenlandija Facebook
Hrvaški smučar, ki je letos končal svojo aktivno kariero, se je podal na zanimivo popotovanje.

Legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić je v nedeljo zaključil eno največjih pustolovščin svojega življenja, na kateri je imel slovenskega sopotnika.

Kostelić in njegov prijatelj Miha Podgornik sta namreč v 19 dneh na smučeh prepotovala 550 kilometrov snežne pustinje na Grenlandiji.

"To je bilo nekaj najtežjega, kar sem pretrpel v svojem, lahko rečem spartanskem, življenju. To je bila največja pustolovščina, po kateri se je v meni nekaj spremenilo," je po koncu potovanja za Večernji list dejal Kostelić in dodal: "Soočil sem se z mejami mogočega. To je bilo zame pretežko in tega ne bi želel ponoviti. Tega ne bi želel najhujšemu sovražniku."

Kostelić in Podgornik sta se borila z zahtevnimi vremenskimi pogoji. "Štiri dni je bila temperatura pod minus 30, samo na zadnji dan potovanja pa sva imela veter v hrbet. Morala sva se premikati, saj sva imela omejene zaloge hrane," je pojasnil Hrvat in razkril, da je v določenih trenutkih proti pustolovcema pihal veter s hitrostjo več kot 100 km/h.

Islandija v primerjavi z Grenlandijo prijetna

Podgornik je utrpel hujše ozebline, psihološko krizo pa je proti koncu poti doživljal tudi Kostelić. "Ko se je proti koncu potovanja vreme poslabšalo, sem bil zares frustriran. Toda na takšnih traverzah ne moreš odnehati, moraš priti do civilizacije. Zadnjih pet kilometrov je bila prava kalvarija. Do vasi, ki je bila najin cilj, je pot vodila po morju, ki pa na tistem mestu ni bilo zaledenelo. Iskati sva morala drugo pot in vse skupaj je bilo kot v kakšni grozljivki."

Kostelić je dejal, da je Islandija, ki jo je prehodil pred tem, v primerjavi z Grenlandijo prijetna, medtem ko je slednja prava snežna puščava z majhnimi koščki civilizacije.

Podgornik se je po prihodu na cilj takoj odpravil na obisk k lokalnemu medicinskemu osebju v omenjeni vasi Isortoq. Popotnika sta pred vrnitvijo domov nabirala moči in se regenerirala, nato pa s helikopterjem krenila v mestece Tasiilaq, od koder ju bo pot vodila domov.

Ivica Kostelić Islandija | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 1