Svet
30 ogledov

Iz BiH 70 otrok odpeljali v Sirijo

Džihadisti EPA
V dveh letih so iz Bosne in Hercegovine najmanj sedemdeset otrok odpeljali v Sirijo. Njihovi starši so se tam pridružili Islamski državi, je poročala TV Federacije BiH.

V oddaji z naslovom "Mreža" so objavili, da je od sto radikalnih islamistov iz Bosne in Hercegovine v Sirijo od leta 2014 do danes odšlo tudi 29 zakonskih parov. S seboj so odpeljali tudi svoje otroke, med njimi deklico, staro komaj tri leta.

V dokaz so v oddaji prikazali številne posnetke oboroženih oseb v maskirnih oblačilih, ki se borijo v Siriji, po poreklu pa naj bi bili iz Bosne in Hercegovine. Nekateri so se pojavili tudi na posnetkih, v katerih v njim domačem jeziku pozivajo muslimane iz BiH, da se pridružijo džihadu. Borec, ki so ga identificirali kot Mehdina Delića je poleg tega muslimane v BiH pozval tudi, da pripravljajo samomorilske napade, v katerih naj pobijejo čim več nevernikov.

V oddaji navajajo svojevrstnega "rekorderja" Muharema Džinića, ki je v Sirijo poleg svoje žene, s katero se je poročil v skladu s šeriatskimi običaji, odpeljal tudi svojih devet otrok. Pred odhodom v Sirijo je bil pripadnik radikalnih islamistvo v vasi Ošve.

Veliko število borcev, ki so iz BiH odpotovali v Sirijo, je v spopadih umrlo; natančna številka sicer ni poznana, ravno tako se ne ve, kaj se je zgodilo z njihovimi otroki.

Komentarjev 5
  • dragec 13:22 11.februar 2016.

    čavez@, ti imaš Evropske vrednote in kulturo??????

  • allstarr111 15:21 10.februar 2016.

    Ja ampak oni se dobro počutijo v EU, najbolš pa se bi počutili v UK, Norveški in še nekaj bogatih državah EU, ostalo jih ne zanima, ostale države so 3 liga.

  • Žurnalček 14:31 10.februar 2016.

    Hvala bogu , 70 prtegnjenih manj na Balkanu ! Kaj ko bi še iz SLO kakšnih 100 odpeljal , ne bi bilo slabo !