Slovenija
95 ogledov

Iz Hrvaške in nekaterih drugih držav boste lahko prinesli manj cigaret brez dodatnega plačila

Cariniki so pretihotapljene cigarete odkrili na dveh moldavskih in enem romunske Žurnal24 main
Iz finančne uprave sporočajo, da pri vnosu cigaret iz Hrvaške, Madžarske, Bolgarije in Litve veljajo nova pravila. Omejitev števila cigaret brez obveznosti za plačilo trošarine je pri teh državah nižja kot drugod.

Za lastne potrebe lahko fizične osebe brez dodatnega plačila trošarin običajno v državo prinesejo 800 cigaret. A trošarinski zakon pri tem določa, da se omejitev lahko zniža v primeru, da trošarina v državi članici, v kateri je za te cigarete bila trošarina plačana, ne dosega minimalnega zneska, določenega v skladu z evropsko tobačno direktivo.

"Trošarina ne sme biti nižja od 90 evrov za 1000 cigaret ne glede na tehtano povprečno drobnoprodajno ceno," navajajo pri finančni upravi v sporočilu za javnost, v katerem opozarjajo, da v skladu z navedenim javnost obveščajo, da je vnos cigaret v Slovenijo brez obveznosti za plačilo trošarine količinsko omejen na 300 cigaret iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Litve.

Koliko alkohola prinesete s počitnic?

Poleg tobačnih izdelkov - 800 kosov cigaret, 400 kosov cigarilosov, 200 kosov cigar, 1 kilogram tobaka - je trošarinam podvržen tudi alkohol. Za lastno uporabo lahko posameznik
v državo prinese 10 litrov žganih pijač, 20 litrov vmesnih pijač, 90 litrov vina, ki vključujejo največ 60 litrov penečega vina, ter 110 litrov piva.

 Ne glede na dovoljene omejitve pa dacarji lahko presodijo, da se zanje obračuna trošarina. Pri tem v skladu z zakonom upoštevajo status osebe, ki razpolaga s trošarinskimi izdelki, kraj pošiljke in obliko prevoza, dokumente, ki se nanašajo na pošiljko, količino izdelkov in pogostost vnašanja izdelkov.
Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:03 08.december 2016.

    Če dobr razmislim,me to ne zanima niti nisem prizadet,ker h Ustašem na morje ne hodim,kadim pa tut ne.Tko,da mene lahko zbrišete s seznama!

  • allstarr111 12:03 08.december 2016.

    evo pa smo spet nazaj v JUGI, omejitve vnosa robe kateri bo sledila omejitev iznosa denarja :) jugosi so pa tko itak vsi že tukaj.