Svet
16 ogledov

Iz primeža Marxistične skupine po 25 letih rešili 39 oseb

Osvoboditev talcev, Svetleča pot EPA
Peruanske oblasti so iz tabora Marxistične skupine Svetleča pot rešili 13 odraslih in 26 otrok. Uporniška skupina je nekatere svojih žrtev v gorskih vaseh Andov skrivala že več kot 25 let.

Peruanske oblasti so z vojaško operacijo iz primeža Marxistične uporniške skupine Svetleča pot (Sendero luminoso) uspele rešiti 13 odraslih in 26 otrok, poroča angleški Guardian. Številne žrtve je uporniška skupina ugrabila že pred 25 leti.

Osvoboditev talcev, Svetleča pot | Avtor: Profimedias Profimedias

Najstarejša talka je bila 70-letna redovnica, ki so jo uporniki iz samostana ugrabili pred desetimi leti, najmlajša žrtev pa je štela komaj eno leto. Večina otrok se je rodila v Andih, potem ko so člani uporniške skupine posilili svoje talke. Talke so živele v t.i. "produkcijskih kampih", njihova naloga pa je bila roditi naraščaj za uporniško skupino.

Kot poroča Guardian, se je nekaj žrtev tako zelo navadilo na življenje s skupino, da gorskih vasi ni želela zapustiti. Otroci naj bi se zelo ustrašili vojakov in vojakinj, ki so otroke odnesli iz vasi, saj so jih pripadniki Svetleče poti prepričali, da so oblasti njihov najhujši sovražnik.

Osvoboditev talcev, Svetleča pot | Avtor: EPA EPA

Okoli 120 vojakov in štirje vojaški helikopterji so sodelovali v operaciji. O žrtvah v vrstah upornikov ni informacij.

V 90. letih prejšnjega stoletja so peruanske oblasti izvedle več napadov na utrdbe Svetleče poti. Takrat je umrlo oz. izginilo okoli sedemdeset tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.