Svet
49 ogledov

Iz ruševin povlekli petletnega dečka

Alepo Žurnal24 main
Fotografija malega fanta, ki zmeden in okrvavljen sedi v reševalnem vozilu, ki je danes zaokrožila po svetovnih medijih, ponazarja obupne razmere, ki jih je povzročila sirska državljanska vojna in boj za mesto Alepo.

Petletni deček Omran Daqneesh je le eden od petih otrok, ki je bil ranjen v včerajšnjem napadu na oblegano mesto, v eni najbolj odločilnih bitk v sirski državljanski vojni.

Prizor, kako brez izrazno sedi na sedežu reševalnega vozila, prekrit s prahom, zmeden, kot da se komaj zaveda poškodbe na čelu, je del video posnetka, ki so ga posneli po enem od napadov, kjer so bili cilj tudi civilisti.

Tamkajšnji zdravnik je za britanske medije povedal, da so bili v napadu ranjeni še štirje otroci, ena mlajša ženska in dva moška.

Ranjenega dečka so oskrbeli v bolnišnici M10 in ga kmalu po tem odpustili.

Boj za mesto Alepo se je v zadnjih tednih, po tem, ko so uporniške skupine, ki se bojujejo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, zavzele nekatere dele mesta.

Pred dvema tednoma je bila v napadu poškodovana prav bolnišnica M10, v katero so sprejeli včeraj ranjenega dečka.

Prejšnji teden so sirski uporniki v sodelovanju z islamističnimi skupinami prekinili dolgotrajno obleganje režimskih enot v vzhodnem delu mesta.

Od takrat se letalski napadi na mesto okrepili, čeprav je Rusija zagotovila, da bodo vsak dan napade za nekaj ur prekinili.

Ruski in ameriški vojaški poveljniki, ki si prizadevajo za to, da Asad odstopi, zdaj iščejo politično rešitev za konec državljanske vojne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • macola 20:07 19.avgust 2016.

    Ma dejte novinarčki, če že prepisujete, delajte to korektno! Letalski napad so izvedla režimska letala ali ruska, saj je znano da Rusija podpira Asada! A imajo mogoče uporniki letala???? IN BEDNIKI V SLOVENIJI SLAVIJO IN ČASTIJO MORILCA TAKIH OTROK...PUTINA!!!!! SRAMOTA!!!!....pahorček, sram te naj bo!

  • dragec 13:46 19.avgust 2016.

    KRETEN ZARUKANI

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:05 19.avgust 2016.

    70 let nazaj je bila Evropa drugačna. Pedofilija; zoofilija, in nage mladoletnice na naslovnicah revij so bile normalne. Medijskih kanalov kjer bi lahko dobil novice je bilo mnogo manj. V bistvu je zelo preprosto. Kdo želiš biti? Evropejec ...prikaži več boječka al Evropejec ki mu ni vseeno?Lahko rečeš; jz želim samo zavarovat Evropo ; idejo o Evropi v smislu da ne bi šli nazaj v čas. Ampak tud nacizem se je začel tako. Mislš da je Hitler na začetku že govoril da bi vse jude pobijal pa nevem kaj vse? A-a. Na začetku je na govorih govoril samo o tem da je treba Nemcem dati delo; jih odrešiti od tujih zajedalcev ipd. Začelo se je s tem ko se je v imenu varovanja pred zlobnimi nenemškimi silami iz drugje; v imenu varovanja lastnega naroda ..spreminjati miselnost iz empatične v pošastno.Nemci so se hoteli obvarovati pred pošastmi iz tujine; stranski učinek tega pa je bil da so sami postali pošast.