Slovenija
458 ogledov

Iz Severne Koreje prišel kot "rastlina"

Otto Warmbier
1/7
EPA
Ameriški študent, ki je v Severni Koreji kot turist ukradel plakat s političnim sloganom, se je vrnil domov, a v zelo slabem stanju. Ne more se premikati in ne govoriti, njegovi možgani so utrpeli hude poškodbe.

Zdravniki, ki skrbijo za Otta Warmbierja, izpuščenega iz severnokorejskega zapora, pravijo, da se, odkar je prišel v ZDA, ni niti premaknil niti govoril. Njegovo zdravstveno stanje so opisali kot "stanje neodzivne budnosti" oz. dolgotrajno vegetativno stanje.

Hude poškodbe možganov

22-letnik je utrpel obsežne poškodbe možganskega tkiva v vseh delih možganov. Odpre oči in spontano mežika, a ne kaže znakov verbalnega razumevanja.

Otto Warmbier | Avtor: EPA EPA
Warmbier je bil v Severni Koreji zaprt 17 mesecev, starši so za medije povedali, da so o njegovem zdravstvenem stanju, kar so v Severni Koreji opisali kot komo, izvedeli šele teden dni nazaj. 

Zavračajo trditve severnokorejskih oblasti, da je njegovo zdravstveno stanje posledica butulizma in uspavalnih tablet. 

Ne vedo, kaj je vzrok poškodb

Ameriški zdravniki pravijo, da nimajo podatkov o oskrbi, ki jo je 22-letnik prejel v Severni Koreji. Čeprav vzroka za njegovo stanje ne morejo potrditi, so zavrnili teorijo o zastrupitvi, saj v telesu niso našli nikakršnih toksinov, ki bi lahko poškodovali možgan. Prav tako niso našli nobenih znakov poškodb. 

Očitno je, da možgani nekaj časa niso bili prekrvavljeni. Zdravniki menijo, da je hude poškodbe najverjetneje povzročil kardiopulmonalni zastoj, ki je prekinil dotok krvi do možganov, ne morejo pa z gotovostjo povedati, kaj je ta zastoj povzročilo. 

Zaprt 17 mesecev

Otto Warmbier | Avtor: EPA EPA
22-letni študent iz Univerze Virginija je bil prijet januarja 2016 na letališču v Pjongjangu, ko je bil na poti domov. Njegovi starši pravijo, da je Severno Korejo obiskal turistično, severnokorejske oblasti pa so trdile, da imajo varnostne posnetke, na katerih je razvidno, da je poskušal ukrasti transparent spolitičnim sloganom, ki je videl na zidu v hotelu v Pjongjangu.

Sodišče v Severni Koreji je to prepoznalo kot "sovražno dejanje proti državi", zaradi česa je bil marca 2016 obsojen na 15 let prisilnega dela. Takrat so ga zadnjič videli v javnosti do 
minulega tedna.

Ogorčeni, ker niso bili obveščeni

Starši so ogorčeni nad ravnanjem severnokorejskega režima, ki družine ni obvestil o zdravstvenem stanju Otta, čeprav naj bi bil v komi že skoraj od obsodbe v marcu 2016. 

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v četrtek poročala, da je bil izpuščen iz humanitarnih razlogov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dolfe 16:40 17.junij 2017.

    take kot si ti bi jaz po hitrem postopku deratiziral....idiot

  • Waltter 21:54 16.junij 2017.

    To si kar tak iz neba vstrelil? Kaki zakon je kršil no kaki? Da je plakat dol vtrgal in si ga shranil? Tega nimajo napisano v zakonu in to tudi ni zločin ki bi bil za 15 let prisilnega dela? ...prikaži več Tisto o Guantanamu pa je tako tudi tisti ki so bili izpuščeni ker so po tvoje nič naredili so potem bili izvajalci terorističnih dejanj - in ne pozabi kljub odškodnini. Tudi pri nas so bili ljudje po krivem zaprti in so potem včasih tudi dobili odškodnino ali pa ne in se zaradi tega niso nikjer v luft spustli še manj pa sejali množično smrt.

  • nergač 20:19 16.junij 2017.

    Ti bubar si takoj v nasprotju s samim seboj: sodniki (pri nas večinoma sodnice) živijo od tega, da vsak dan sodijo ljudem, ali pa se vsaj pretvarjajo, da to res počnejo....