Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

V gorah te dni ni šale

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Zgodaj popoldan je turnega smučarja pod grebenom Mojstrovke zajel snežni plaz. Le uro prej se je hudo poškodoval še en ljubitelj gora.

Kot poročajo na Upravi za zaščito in reševanje, so bili o nesreči obveščeni nekaj minut po 13. uri. Pod Mojstrovko se je sprožil snežni plaz, ki je zajel turnega smučarja.

50-letni avstrijski smučar je ob tem padel in se poškodoval. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec, Mojstrana in Kranjska Gora ter helikopter za reševanje v gorah Slovenske vojske z zdravnikom letalcem.

Poškodovanega so oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v bolnišnico na Jesenicah.

Druga nesreča pa se je zgodila že okoli 12. ure, ko je z grebena med Malim Triglavom in vrhom padel 27-letni Celjan. Tudi on se je hudo poškodoval. 

Na Triglavu je močno pihalo

Kot opozarjajo na policiji, je potrebno biti pri gibanju v gorah previden in upoštevati nekatere zakonitosti, saj so razmere resne, ponekod tudi zelo nevarne. Danes je denimo na Kredarici pihal veter s hitrostjo okoli 60 km/h, višje proti Triglavu pa je celo presegel hitrost 100 km/h. Poti v visokogorju so tudi večinoma zasnežene, snežna odeja pa je prekrita s skorjo, ki se predira pod človeško težo. Pod snegom in predvsem na vetru izpostavljenih mestih ter v krajih, kjer je snega res malo, je lahko ledeno, kar razmere še poslabšuje.

Plaz se lahko sproži zlasti na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi. Na pot se je zato treba tudi ustrezno pripraviti, jo načrtovati, preveriti razmere, se opremiti, upoštevati nevarnosti in jih poskusiti predviditi, predvsem pa ne tvegati. Cilj naj ne bo vrh, ampak varna vrnitev domov, sklenejo na policiji.

Nevarnost plazov je sicer po podatkih ARSO te dni zmerna, torej 2. stopnje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.