Slovenija
70 ogledov

Tako se urijo za biološki napad

Vaja 18. BJRKBO
1/12
Slovenska vojska na Facebooku
Dekontaminacija oseb, vozil in drugih predmetov, evakuacija in vzorčenje nevarnih snovi je le del nalog 18. batalijona BJRKBO, ki so jih vojaki preiskusili na vajah.

Konec preteklega meseca so v prostorih MNZ na Litostrojski cesti v Ljubljani posumili na uporabo biološkega orožja. Iz pošiljke, namenjene notranjemu ministru Vinku Gorenaku, se je vsul bel prah. Analiza je sicer pokazala, da ni šlo za biološko nevarno snov, vendar so kljub temu stekli vsi postopki pristojnih služb za zavarovanje pošiljke in določenih prostorov na ministrstvu.

V primeru suma na napad z biološkim orožjem, je ena od služb, ki izvaja dekontaminacijo, detekcijo in analize tudi 18. bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, ki deluje v sestavi 72. brigade Slovenske vojske.. "Bataljon izvaja jedrski, radiološki, kemični in biološki nadzor, varovanje ter dekontaminacijo," je med drugim zapisano med nalogami batalijona.

Kako poteka njihov vsak dan, vojaške vaje, si lahko ogledate v galeriji, ki jih je Slovenska vojska danes objavila na njihovi Facebook strani.

Komentarjev 10
  • Oxxo 16:49 11.februar 2013.

    @kapuhs - tvoje navajanje vojaških činov samo potrjuje tvoj IQ in tvoj nivo... Sprejmeš ali ne sprejmeš - jaz "te mečem" v koš večnih nergačev, nezadovoljnežev, hujskačev itd. - da ne nadaljujem.Se vidi da pojma nimaš kako so ...prikaži več te zadeve v državi, ki zadnja leta res ni idealna - urejene ali neurejene - ampak take so! Ali veš, da obstaja tudi URSZR (na googlu si prevedi kaj kratica pomeni), ki je v sklopu MORS. In obstajajo določeni postopki - AMPAK tebi tako "ni pomoči" in ti nima smisla razlagati zadev,,, - ker naslednjič bom - tako ali drugače že stotnik...

  • kapuhs 21:14 10.februar 2013.

    Se opravičujem, major. Daj povejte, kje je bila vojska, ko je nazadnje gorelo na primorskem še ne leto nazaj? Se igrali z vapom al vodnimi pštjolami?

  • KOJAK 21:13 10.februar 2013.

    Spoštovani novinar I.H.Pri vseh slikah so napačno opisi, prosim da popravite.