Slovenija
63 ogledov

Iz zaledenele Save rešil fanta

Sava Vrhovo Bralec Žurnala24
Junak Slovenije. Damjan Svetič iz Trbovelj je v ponedeljek iz Save rešil 18-letnika. Ko se je prebijal do reke, je razmišljal le o tem, da mora fanta rešiti.

Osemnajstletnik, ki se je v ponedeljek utapljal v Savi, se lahko zahvali Damjanu Svetiču, ki se je v trenutku nesreče peljal mimo.

"To je bilo čisto naključje. V času nesreče sem se svojim kandidatom vozil po Litiji. Kar naenkrat se mi je zazdelo, da se v Savi nekdo premika. Še enkrat sem dobro pogledal in videl človeka. Nad vodo so bile le rame in glava," nam je povedal Damjan Svetič, inštruktor v avtošoli.

Ustavil avto in stekel do reke

Damjanov kandidat je ustavil avto, Damjan pa se je odpravil proti Savi, da bi videl, kaj točno se dogaja. Medtem ko se je prebijal čez težko dostopen teren – prek škarpe, skozi grmičevje, po bregu – je poklical na telefonski številki 112 in 113. Videl je, da se je fant zagozdil v ledu le dober meter od obale.

"Ko sem prišel do njega, sem ga prijel za ovratnik in potegnil na kopno. Opazil sem, da se ne premika več. Razmišljal sem samo o tem, da ga bom rešil, ne pa, kako ga bom spravil čez nedostopni breg Save," je še povedal Damjan.

Po junaškem dejanju se je Damjan odpravil domov, ponesrečenca pa so na varno spravili gasilci; zaradi podhladitve so ga nato z rešilnim avtomobilom odpeljali v bolnišnico.

Komentarjev 2
  • Stane Šmerc 22:52 15.februar 2012.

    Samo na fotografiji ni Sava, ampak Savinja v Zidanem Mostu.

  • KOJAK 17:35 15.februar 2012.

    BRAVO g. Svetič.