Zdravje > Aktualno
99 ogledov

Iz zdravstvenega zavarovanja bi izvzeli zdravljenje posledic nesreč

vaja Saša Despot
V Zdusu predlagajo, da se iz sredstev obveznega socialnega zavarovanja izvzame zdravljenje poškodb zaradi prometnih nesreč, poškodb pri delu in poškodb zaradi tveganih aktivnosti, kot so denimo ekstremni športi.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so pripravili svoje predloge sprememb v sistemu zdravstvenega varstva.  

Predloge, ki so jih predstavili v ponedeljek, so pripravili v ekspertni skupini Zdusa za zdravje. Predsednik Zdusa Janez Sušnik je ob predstavitvi pojasnil, da so pripravili "nekoliko bolj revolucionaren predlog". Dodal je, da ne želijo "skakati v hrbet" ministrici za zdravje, pač pa le konstruktivno pomagati pripravljavcem zdravstvene reforme. Sušnik ne vidi razloga, da reforma ne bi mogla biti sprejeta še v času aktualne vlade.

Predlogi ekspertne skupine segajo na številna področja sistema zdravstvenega varstva. Na področju zdravstvenega zavarovanja v Zdusu predlagajo, da se iz sredstev obveznega socialnega zavarovanja izvzame zdravljenje poškodb zaradi prometnih nesreč, poškodb pri delu in poškodb zaradi tveganih aktivnosti, kot so denimo ekstremni športi.

Stroške teh poškodb bi po predlogu morale pokriti osebe, ki so soodgovorne za njihove nastanek, oziroma zavarovalnice, pri katerih imajo posamezniki pokrita ta tveganja. Po besedah člana ekspertne skupine Mirka Miklavčiča bi bil prihranek za zdravstveno blagajno velik, če bi račun zaradi zdravljenja posledic prometne nesreče izstavili povzročitelju oziroma zavarovalnici.

"To bi pomenilo ukinitev solidarnosti"

Ta predlog je v razpravi ob današnji predstavitvi komentiral tudi svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber, ki je ocenil, da je bolezen vedno posledica nekega tveganja. Vprašal se je, ali bi morali potemtakem iz obveznega zavarovanja izvzeti tudi kadilce ali ljudi s prekomerno telesno težo. To bi pomenilo ukinitev solidarnosti, je poudaril.

V ekspertni skupini poleg tega po besedah Martina Totha menijo, da je treba ponovno preveriti tudi nekatere druge pravice iz obveznega zavarovanja. Kot je poudaril, se ne zavzemajo za njihovo ukinitev, a v obveznem zavarovanju so sedaj nekatere pravice, ki sploh niso zdravstvene storitve. Pri tem je omenil stroške nastanitve in bivanja v bolnišnici, nenujne prevoze, očala in zobno protetiko.

Glede bivanja v bolnišnici je Toth poudaril, da ne gre za zdravstveno storitev, saj se "moramo hraniti, umivati in oblačiti v bolnišnici ali doma". Po njegovih besedah je takšno plačilo v evropskih državah povsem običajno.

Del predlogov Zdusa se nanaša tudi na avtonomijo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter urejanje odnosov med ZZZS in predstavniki izvajalskih združenj in organizacij. Predlagajo, da pri pogajanjih o dogovorih in pogodbah med ZZZS in izvajalci ne bi več sodelovalo ministrstvo za zdravje, je pojasnila Rosvita Svenšek.

Na predstavitvi tudi ministrica

Med predlogi, ki so jih pripravili v Zdusu, je denimo še odprava vseh pogojev za vključitev v osnovno zavarovanje, kot so plačevanje prispevkov ali prijava v zavarovanje. Podpirajo tudi spremembe na področju zasebnih zavarovanj, ki bi zagotavljala nekatere storitve, ki ne bi bile vključene v obvezno zavarovanje. Reforma bi morala po njihovem mnenju poseči tudi na področje organizacije zdravstvene dejavnosti, nujno pa bi bilo treba razmejiti javno in zasebno zdravstveno dejavnost.

Današnje predstavitve se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je napovedala, da bodo pripombe Zdusa skrbno pregledali in ugotovili, če je še kakšna, ki bi jo lahko vključili v zdravstveno reformo. Ob tem je opozorila, da je bilo tudi v današnji razpravi slišati diametralno nasprotna stališča, njena naloga pa je, da najde sistemske rešitve, ki bodo dobre za vse prebivalce.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 15:32 27.junij 2017.

    g.... Janez Sušnik, Mirko Miklavčič, Martin Toth.............oglasite se pod nujno na Psihiatrični kliniki Ljubljana-Polje .

  • Avatar Leon
    Leon 15:25 27.junij 2017.

    v Zdusu predlagajo, da se iz sredstev obveznega socialnega zavarovanja izvzame zdravljenje poškodb zaradi prometnih nesreč, poškodb pri delu........kaj pa če bi izvzeli bolezni značilnih za starejšo populacijo ..............vse po sistemu deli in vladaj ! Kakšna reforma je to ,kjer ...prikaži več samo jemljejo ? Potem pa mi vrnite za 20 let zavarovanja pa si bom sam plačeval vse stroške !

  • allstarr111 14:22 27.junij 2017.

    Ma kakšen zdus kaj ima on za govorit katere storitve bodo pokrite in iz kje ter čim, STFUP. To je spet nekomu padla ideja kak bi on prslonu piskerček in preko ZDUS kao njim je to padlo na idejo, zadevo ...prikaži večo speljal, če pa kdaj kdo kaj reče, je pa itak ZDUS krivec.